Учените изпаднаха в потрес! Нещо странно става в Карибско море

1

Водният басейн издава неземни звуци, регистрират ги от Космоса

Карибско море издава неземни звуци, които са твърде ниски, за да бъдат чути от човешко ухо. От Космоса обаче те могат да бъдат регистрирани. Учените никога не са виждали или чували нещо подобно, съобщава „Гизмодо“, цитиран от БГНЕС.Явлението е открито от специалисти от университета на Ливърпул, които изследвали динамиката на Карибско море. Те разглеждали данни за океанското налягане в моделите, когато установили, че в този район се появяват големи и необясними колебания. Затова проверили правени на място измервания от 1958 г. до 2013 г., като ги сравнили с данни за теченията и данни на НАСА. Така открили, че басейнът на Карибско море е като гигантска свирка.

Карибско море е на югоизток от Мексиканския залив, заобиколено от Южна Америка, Централна Америка и Карибските острови. То е важна част от големия океански конвейерен пояс, като там се образуват течения, вливащи се пряко в Гълфстрийм.

„В Карибско море има течение, което се движи от изток на запад – казва Крис Хюс от екипа. – То е много тясно и доста силно. Точно като тънка струя въздух, нестабилно е и образува водовъртежи.“

Когато вълните стигнат до западната граница на басейна, те изчезват и се появяват отново в източния край. Явлението е известно от няколко години. Специалистите вече знаят, че вълни с определен размер и форма резонират, когато достигнат до западната стена, точно както някои честоти резонират в свирка. И в двата случая резониращата честота произвежда звук.

Тъй като Карибският басейн е прекалено голям в сравнение със свирка, резонантната честота е изключително ниска. Вълните се придвижват от изток на запад за 120 дни, като издават звук в ла бемол, който е приблизително 30 октави по-нисък от най-ниската октава на пианото.

Явлението може да бъде регистрирано от Космоса благодарение на колебания в земната гравитация, предизвикани от промените в налягането.

Учените се надяват да използват сигнала за прогнозиране на вероятността от крайбрежни наводнения.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.