Мъск предупреждава за вариант „Терминатор“ с изкуствения интелект

Елън Мъск

Американският милиардер, изобретател и инвеститор Илън Мъск счита, че съперничеството между страните за първенство в сферата на изкуствения интелект може да стане причина да световна война. Мъск отбелязва, че Русия и Китай са се включили в изследвания в областта на създаването на изкуствен интелект и скоро техният пример ще бъде последван от други страни със силна компютърна наука.

„Конкуренцията за превъзходство в областта на изкуствения интелект на национално ниво, по мое мнение, би била най-вероятната причина за трета световна война“, пише Мъск в Twitter, предаде БГНЕС. Той отбелязва, че войната може да бъде инициирана не от лидерите на някоя страна, а от самия изкуствен интелект, ако той вземе решение, че един „превантивен удар би бил най-вероятният път към победа“.

Мъск коментира темата в Twitter по повод статия, в която са поместени изказвания на президента на Русия Владимир Путин от 1 септември на среща с ученици и студенти в рамките на национален форум по професионално ориентиране в Ярославл.

„Изкуственият интелект – това е бъдещето не само за Русия, това е бъдещето на цялото човечество. Това са колосални възможности и трудни за прогнозиране заплахи“, казва Путин. Според него, който стане лидер в тази област, ще бъде властелин на света. Той предупреждава за опасността от това този монопол да бъде съсредоточен в нечии конкретни ръце.

Путин заявява, че ако Русия стане лидер в областта на изкуствения интелект, ще споделя тази технология с целия свят, „както сега споделяме атомните технологии“.

Илън Мъск е последователен в критиката си на идеите за изкуствен интелект, който според него е една от главните заплахи за бъдещето на човечеството. Един от главните опоненти на Мъск по този въпрос е основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг. Той счита изказванията на Мъск за опасността от изкуствения интелект за „крайно безотговорни“.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.