Облаците се движат все по-близо до Земята

7Изследване, проведено от Роджър Дейвис в Университета в Оукланд, Нова Зеландия, сочи че височината на която се движат облаците значително е спаднала през последните години и те се движат в по-долните слоеве на атмосферата.

Все още не може да се твърди със сигурност, че това състояние ще остане постоянно, тъй като експериментите и наблюденията се провеждат от сравнително скоро. Ако тази тенденция се запази обаче, това може да окаже влияние върху глобалните климатични промени.

Ако облаците се движат по-ниско, то те ще охлаждат Земята и ще компенсират част от затоплянето, причинено от парниковите газове.


„Все още не сме установили поради каква причина облаците са започнали да се движат по-ниско, но предполагаме, че може би са се променили потоците на движението на въздуха, които преди са ги издигали на по-голяма височина“, казва Роджър Дейвис.

Облаците са един от най-важните фактори чрез които можем да си обясним климата на Земята, но те са твърде трудни за наблюдаване. Все още не е ясно как ще реагират на евентуално глобално затопляне.

Преди 10 години от НАСА са изпратили космически апарат, който да следи движението на облаците и въздушните маси. С негова помощ е установено, че от 2000 до 2010 година височината им е спаднала с около 30-40 метра.

Сателитите ще продължат да събират информация, за да се установи, дали слизането на облаците във все по-дойни слоеве е временно или дълготрайно явление.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.