Над 5 млрд. души ще страдат от недостиг на вода до 2050-а

вода

Повече от 5 млрд. души могат да страдат от недостиг на вода до 2050 г. заради климатичните промени, повишеното търсене и замърсеното водоснабдяване. Това се предупреждава в доклад на ООН за състоянието на водата по света, съобщава „Гардиън“.

Изчерпателното годишно проучване предупреждава за конфликт и заплахи за цивилизацията, ако не се предприемат действия за намаляване на стреса върху реките, езерата, подпочвените води, влажните зони и язовирите.

Докладът, публикуван в засегнатия от сушата град Бразилия (столицата на Бразилия), подчертава, че положителна промяна е възможна, особено в ключовия земеделски сектор, но само ако се пристъпи към природосъобразни решения, които разчитат повече на почвата и дърветата, отколкото на стоманата и бетона.

„Прекалено дълго светът се обърна първо към изградена от човека или „сива“ инфраструктура за подобряване на управлението на водите. По този начин често е било пренебрегвано традиционното и местно познание, което използва по-зелени подходи“, изтъква Гилбърт Хънбо, който е ръководител на агенцията на ООН за водата, в предговора на доклада, чийто размер е 100 страници.

„Пред лицето на увеличеното потребление, увеличаването на деградацията на околната среда и многостранните последици от климатичните промени, ние очевидно се нуждаем от нови начини за управление на конкурентните изисквания към нашите сладководни ресурси“, допълва Гилбърт Хънбо.

Хората използват около 4600 куб. км вода годишно, от които 70 процента са за земеделие, 20 процента за промишлеността и 10 процента за домакинствата, се уточнява в доклада, публикуван в началото на тригодишния Световен форум за водата. Световното търсене се е увеличило шест пъти през последните 100 години и продължава да расте с 1% всяка година.

Това вече създава напрежение, което ще нарасне до 2050 г., когато световното население се очаква да достигне между 9,4 млрд. и 10,2 млрд. души (от 7,7 млрд. души днес), като двама на всеки трима души ще живеят в градовете.

Търсенето на вода се очаква да се увеличи най-бързо в развиващите се страни. В същото време климатичните промени ще окажат допълнителен натиск върху снабдяването с вода, тъй като ще направят влажните райони по-влажни и сухите райони по-сухи.

Засушаването и деградацията на почвата вече са най-големият риск от природни бедствия, подчертават авторите на доклада, като тази тенденция вероятно ще се влоши. „Засушаванията са може би най-голямата единична заплаха от климатичните промени“, се отбелязва в документа.

Заплахата е най-очевидна през тази година в Кейптаун, където местните жители се сблъскват с тежки ограничения на водоподаването заради суша, каквато там не се помни от 384 години. В Бразилия, домакин на Световния форум за водата, близо 2 млн. души са принудени да живеят на тежък воден режим заради продължителен сух период.

До 2050 г., прогнозира се в доклада, между 4,8 млрд. и 5,7 млрд. души ще живеят в райони, в които няма достатъчно вода и ще трябва да изтърпяват най-малко 1 месец в годината на режим. Към момента на такъв режим са 3,6 млрд. души, докато броят на хората, изложени на риск от наводнения, ще се увеличи до 1,6 млрд. души, от 1,2 млрд. души днес.

инфо: news.bg

Вижте още:

Шоколадът ще изчезне през 2050 г.

Глад и епидемии чакат човечеството до 2040 г

Конспирация: Опитват се да намалят населението на Земята с глад и пандемии

Почти 60 хиляди самоубийства заради глобалното затопляне

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.