Шоколадът ще изчезне през 2050 г.

шоколад 1

Лоши новини за любителите на шоколад – според изследване на учените от National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) какаовите растения ще изчезнат през 2050 г. заради промените в климата.

По-голямата част от световния шоколад идва от Западна Африка – какаовите растения процъфтяват в тропическите гори на региона.

Но през следващите 40 години покачващите се температури на Земята ще накарат какаовите стопанства да се катерят нагоре в планините, към райони, неподходящи за отглеждане или вече запазени територии за диви животни.

Калифорнийският университет обаче използва технологията CRISPR за модифициране на ДНК на растенията от какао, съобщава The Independent.

Учените се надяват генетично модифицираните растения да могат да оцелеят при покачващите се температури, като така няма да се налага стопанствата да бъдат местени на по-големи височини.

Докладът на NOAA посочва още, че изменението на климата няма да засегне сегашното поколение какаови растения, а следващото, което означава, че „има време за адаптация“.

Но перспективите все още изглеждат крайно опасни: NOAA предупреждава, че 89.5% от земята, на която се отглежда какао днес, няма да бъде подходяща за тази цел до 2050 г.

Агенцията посочва, че фермерите трябва да се съсредоточат върху специфични видове какаови семена, които са устойчиви на суша.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Ако човечеството изчезне от Земята…

Кога ще изчезне Земята

Половината от живота на Земята ще изчезне до края на века

Големият бариерен риф ще изчезне до 20 години

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.