Най-големият астероид за 2022 г. ще премине утре край Земята. Ето как да го гледате на живо

pixabay.com

На 27 май астероидът 7335 (1989 JA) – най-големият за тази година – ще прелети край земята. Космическата скала е толкова голяма, че се смята за убиец на континенти.

Размерът на астероидите се извлича от тяхното албедо (способността им да отразяват светлина) – учените измерват яркостта и отражателната им способност. Ето защо стойностите могат да варират. Според Европейската космическа агенция 7335 (1989 JA) е с диаметър 932 м, докато Центърът за изследвания на близки до Земята обекти (CNEOS) на NASA твърди, че е 1,8 км.

И двете институции обаче са на мнение, че астероидът е „потенциално опасен“, което означава, че би могла да нанесе сериозни щети на планетата ни, ако нейната орбита някога се промени и ни удари.

Нямаме поводи за притеснения обаче – 7335 (1989 JA) няма да се доближи на повече от 2,5 млн. км от нас (т.е. колкото приблизително средното разстояние между Земята и Луната, умножено по 10).

Астероидът, който пътува със 76 000 км/ч може да се наблюдава с добър телескоп и от двете полукълба, но на 27 май жителите в южното ще имат леко предимство.

Някои вече следят траекторията му. Така например компанията Unistellar, произвеждаща телескопи, стартира кампания, наречена Planetary Defense. В рамките на нея хората използват своите собствени телескопи, за да наблюдават 7335 (1989 JA).

До момента са събрани 40 наблюдения от 24 души от Нова Зеландия, САЩ, Канада, Франция, Австрия и Италия. Още наблюдения се извършват в Австралия, Нидерландия и други европейски страни. Надеждата е, че вследствие на тези данни ще можем да разберем колко бързо се върти астероидът.

Ако не притежавате телескоп, не се тревожете. Екипът от Virtual Telescope Project ще предава събитието на живо (във видеото по-долу). Първото живо предаване (от Чили) стартира на 27 май в 02:00 ч българско време, а второто – от Австралия – на 27 май в 16:00 ч.

източник: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.