Най-голямата в света подводна пещера се оказа пълна с тайни на маите

пещера 1

След 10 месеца интензивно търсене учени в Мексико откриха най-голямата в света подводна система от пещери. Мястото се оказа „страна на чудесата“.

Простирайки се на невероятните 347 км, този потопен лабиринт е не просто чудо на природата, а важна археологическа находка, която може да разкрие някои от тайните на изгубената цивилизация на маите.

„Тази огромна пещера представлява най-значимия подводен археологически обект в света“, казва подводният археолог Гилермо де Анда от Националния институт по антропология и история на Мексико.

„Тук се съдържат повече от 100 археологически контекста, сред които доказателства от първите заселници в Америка, изключителна фауна и разбира се, цивилизацията на маите.“

Де Анда оглавява „Големия воден проект на маите“ (Great Maya Aquifer Project) или GAM, изследователско усилие, което от десетилетия проучва подводни пещери в мексиканския щат Куинтана Роо, който се намира на карибското крайбрежие на полуостров Юкатан.

Миналата седмица сред всички пещерни системи се открои „нов лидер“. Нарича се Сак Актун и е толкова голям, че първоначално е смятан за две различни пещерни системи.

Досега се смяташе, че системата наречена Dos Ojos (Две очи) и простираща се на 93 км е нещо отделно от Сак Актун, но след 10 месеца интензивни проучвания и гмуркания сега се установи, че всъщност става дума за една гигантска пещера.

„Бяхме много близо на няколко пъти. Понякога бяхме на метри от установяването на връзка между двете пещерни системи“, разказва Робърт Шмитнер, директор операции в GAM пред мексиканския вестник El Pais. “Беше като да следваш вените в човешкото тяло. Лабиринт от пътища, които понякога се сливат, друг път се разделят. Трябваше да сме много внимателни.“

пещера 2

Усилието обаче се връща и сега, според правилата за пещерите, Сак Актун поглъща Две очи (и бившата й дължина), което означава, че с дължина от 347 км Сак Актун става най-голямата известна подводна пещера в света, задминавайки досегашния рекордьор системата Окс Бел Ха – също в Куинтана Роо и с дължина 270 км.

Търсенето, разбира се, продължва. Сак Актун може да се окаже дори още по-голяма, защото изследователите подозират, че може да се окаже свързана с три други подводни системи.

Гмуркането естествено няма за цел само да установи дълбочината на водата: видео и снимки показват голямо количество запазени артефакти от времето на маите.

Научният ефект от откритието може да се окаже толкова голям, колкото и самата пещера.

„Документирали сме повече от 100 археологически елементи: останки от отдавна изчезнала фауна, ранни хора, археология от Маите, керамика, гробове на Маите“, казва де Анда пред мексиканските медии.

Morkadis

„Това е тунел на времето, който те пренася до 10 000 – 12 000 години назад.“

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Пещерата на лястовиците била вход към паралелен свят

Най-демоничната и озадачаваща пещера в България крие неподозирани и смъртоносни тайни

Кирил Кирилов: Пещера Магура пази тайни и послания за началото на древното познание

Тройната пирамида на маите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.