Най-замърсените места в света

Съществуват много начини, по които да класифицираме замърсяванията. Те могат да са химически, радиоактивни или породени от наличието на неправилно изхвърлени отпадъчни продукти. Някои места като Мексико Сити имат огромен проблем с тежкия смог, но това не бива да ни заблуждава. Спокойно изглеждащото езеро Карачай в Русия може да убие човек в рамките на един час, заради силното радиоактивно замърсяване. Независимо дали е видимо или не, замърсяването е сериозен проблем, който вреди на населението на Земята. Ето кои са най-силно замърсените места в света.

1. Ла Ороя, Перу

1

От 1922 година градът Ла Ороя е дом на „Doe Run Company” – частна компания, която е световен производител на оловни, медни и цинкови и медни концентрати. В резултат на това почти всички местни деца страдат от натравяне от олово и имат респираторни проблеми. Правителството на Перу няколко пъти е било подвеждано под съд за престъпления срещу човечеството от различни организации.

2. Норилск, Русия

2

Градът е център на металообработването и производството на строителни материали. Там се намира „Норилски никел“ – най-големият производител на никел в света. Не е изненадващо, че поради силното замърсяване, средната продължителност на живота в района е с 10 години по-ниска от останалата част на Русия.

3. Река Цитарум в Индонезия

3

Цитарум е една от най-замърсените реки в света. Над 5 милиона души я използват като основен източник на водоснабдяване.

4. Кабуе, Замбия

4

След години на добив и преработка на метали, кадмият и оловото са изключително разпространени в Кабуе. Децата там имат олово в кръвта си в стойности, които са 10 пъти над допустимите. Освен това, в резултат на силното замърсяване, почват там е напълно безплодна.

5. Река Матанса-Риачуело в Аржентина

5

Името на реката се ее превърнало в синоним на замърсяване. Около бреговете й се разполагат близо 4000 фабрики, 42 сметища и 13 бедни квартала.

6. Майлуу-Суу в Киргизстан

6

Там се намира едно от най-големите сметища за радиоактивни отпадъци в цяла Азия. Освен това има множество ями за уран, които ако се изпразнят, резултатът би бил катастрофален за населението.

7. Мексико Сити

7

Фактът, че Мексико Сити е разположен до вулканичен кратер, заобиколен от планини, само увеличава проблема със замърсяването. Населението редовно е задушено от дебелия слой смог, който е надвиснал над града.

8. Дар ес-Салаам в Танзания

8

С нарастването на населението, водоснабдяването в Дар ес-Салаам също се влошава. Освен това, твърдите отпадъци се изхвърлят в река Мсимбази, което допълнително спомага за разпространяването на инфекциозни заболявания сред населението.

9. Река Ямуна в Индия

9

Учените са изчислили, че 60% от отпадъците на щата Делхи се изхвърлят в река Ямуна. Това не променя факта, че почти всички от гражданите му разчитат на водите на реката за пиене и домашни нужди.

10. Дзержинск, Русия

10

Градът влиза в списъка на Гинес за най-замърсен град. През последните години смъртността надвишава раждаемостта с над 260%. Освен това там средната продължителност на живота е 45 години.

11. Езерото Карачай в Русия

1

В продължение на години езерото е използвано като място за депониране на радиоактивни материали. Няколко пъти Карачай бива обявено за най-силно замърсеното място на Земята. Както казахме, само 1 час на бреговете на езерото може да бъде фатален за човека.

12. Линфен, Китай

2

Вярва се, че ако прострете прането си навън в Линфен, то ще стане черно още преди да е изсъхнало.

13. Голямото тихоокеанско сметище

3

То има множество имена – „Голямо тихоокеанско боклукчийско петно“, „Тихоокеанският боклуковртеж“, „Северната тихоокеанска спирала“ и други. Вероятно сте чували за него – огромният остров от боклуци, която е два пъти по-голяма от щата Тексас (695 662 кв.км). В тази огромна част от Тихия океан се съдържат токсични материали, пластмаси и химически утайки, които плават във водата на дълбочина до 100 метра.

14. Ахваз, Иран

4

Според световната здравна организация, Ахваз е най-замърсеният град в света. Проблем, който се влошава допълнително от честите пясъчни бури.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

10 чудеса на света, за които сме сигурни, че не сте чували

Най-секретните места на света

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Да се разходим из най-красивите градини и паркове на света

10-те най-добри снимки за 2017 г., направени с дрон

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.