Най-известният замък с привидения в Нормандия

Зад портите на малък замък, намиращ се в покрайнините на нормандско градче, обкръжено с гора, вече половин век се случват мистериозни неща.

Построеният през 1835 година от семейство Де Бодр замък става място на необясними явления, които се увеличават между 1867 и 1876 година.

По това време замъкът е обитаван от младото семейство Полин и съпругът й Фердинанд. Те живеели в замъка заедно със сина си и няколко слуги – иконом, гувернандка и готвачки, една от които била Селина Дюбосон, прабабата на сегашния кмет на града.

В замъка започнали да се случват много необясними неща – книги, захвърлени в стените, женски гласове, странни звуци, движещи се предмети и така всеки ден.

Всичко това станало известно, благодарение на запазените дневници, водени от обитателите на замъка.

Например, Селина е написала:

„19 януари 1876 година в 1. 15 часа ме събуди стряскаш шум като от галоп на пода. Прозорците се тресяха около десет минути, някой удряше по вратите. Това няма да престане никога и аз повече не мога да го понеса.”

От някои съхранили се оттогава документи е известно също, че стопанинът на замъка е забранил на всички достъпа до мазето.

По-късно започва да практикува там екзорсизъм, което става ясно от дневника на местния свещеник, присъствал на ритуала.

„Седях на стола и изведнъж започнах да се треса, не можех да го контролирам, след известно време всичко престана.”

След сеанса настъпва известно затишие и привиденията сякаш се успокояват, но не за дълго.

Същата година, 1876 година, семейството решава да напусне замъка, а той става собственост на масон – г-н Декаен и много хора смятали, че той също провеждал в замъка окултни ритуали.

Morkadis

Тогава обитателите и местните жители започнали да виждат призрак на жена, която сякаш надничала през прозорците или пък обикалала из градината.

Семейството на масона стопанисвало замъка до 1984 година, когато там се разразил пожар.

Сградата изгоряла изцяло, останали само голи стени, днес са прорасли с мъх.

Всичките тези страховити истории са предизвикали любопитството на GREPP – група за изследването и изучаването на паранормални явления, която през 2015 година решава да направи разследване за случилото се в замъка.

„Основавайки се на науката, опитваме да демистефицираме много неща, но има необясними факти, всичко това е енергия”, твърди Маргьорит Да Силва, един от специалистите.

Оказало се, че странните явления не са спрели и до ден днешен.

През 2016 година жена карала автомобила си покрай замъка. Била заедно с дъщеря си и решила да спрат до горска пътека, за да се разходят наоколо.

Когато вече се връщали към колата, момичето забелязало черен силует, отдалечаващ се от автомобила и изпитало чувство на тревога.

Щом седнали вътре и тръгнали, почти веднага усетили миризма, сякаш нещо гори, но успели да скочат и да се спасят.

Опитвайки се да обяснят всичките тези явления, някои хора казват, че камъните са стар, средновековен замък, използвани за строителството на този, пренесли древно проклятие.

Други смятат, че кървавото минало – смъртните наказания, изпълнявани в центъра на града и 700-те починали след чумната епидемия може също да имат нещо общо.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Замъци и имения, обитавани от трагични духове

Хотели, обитавани от духове

7 от най-известните обитавани от духове места

Тайнствените замъци на Белорусия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Stefka Gorgorova 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.