Най-малкият човек в света

Най-малкият човек, който някога е живял на Земята, е жител на Непал на име Чандра Бахадур Данги. Веднъж, в отдалечено село ловец видял невероятно малък мъж. Той бил много изненадан от ръста на джуджето, затова решил да каже на журналистите за това. Данги е висок по-малко от 55 см, а теглото му е само 14.5 кг. Роден е през 1939 г. в Непал. Живее през цялото време в семейството на по-големия си брат в село, в което дори няма електричество.

Поради изключително малкия си ръст, Данги много трудно можел да си намери подходяща работа.Той търгувал на пазара със салфетки и ремъци за товари и по този начин припечелвал. Освен това, Чандра помагал на овчарите да пасат добитъка. Хранел се предимно с ориз, плодове и зеленчуци. Месо не консумирал често, а когато правел това, било в малки количества.

Най-малкият човек много смътно си спомнял за родителите си. Имал две сестри и шестима братя. Интересно е, че ръстът на братята му също е малък и не надвишава 120 см, което дава основание да се мисли за сложна генетична наследственост. За съжаление, никой от роднините му не можел да каже в каква възраст Данги е спрял да расте.

Изненадващо, през целия си живот най-малкият човек никога не е търсил помощ от лекарите и не е бил в болница. Неговите роднини твърдят, че не страда от сериозни заболявания и не е бил раняван. Непосредствено преди официалното му признаване като най-малкия човек в света, Чандра бил внимателно изследван от медици, които също не открили никакви здравословни проблеми.

Самият Данги твърдял, че понякога има треска. За да се отърве от нея, той разреждал куркума във вода и пиел от тази течност. След няколко дни треската изчезвала напълно. През 2012 г. в Катманду служителите на Книгата на рекордите на Гинес извършили измервания на ръста на Данги. Преди Чандра най-малкият човек в света бил индиецът Гул Мохамед с височина 57 см. Освен това, тъй като Данги доживял до 76-годишна възраст, той също така става шампион по дълголетие сред джуджетата. Когато Чандра, заради рекордите, получил парична награда, той искал да похарчи тези средства за пътуване, за да види света.

Едва на 67-годишна възраст Данги успява да напусне родното си село за първи път.

Ръстът на Чандра е по-малък от размера на вестника, в който се съобщава за него.

Докато яде той не седи на стол, а на масата.

Веднъж попитали Данги защо не е претендирал преди това за титлата на най-малкия човек в света. Изненадващо се оказало, че нито той, нито семейството му са чували за Книгата на рекордите.

Въпреки ниския ръст, главата на Чандра е с правилни размери.

Малко преди смъртта си той искал да създаде благотворителна фондация, за да помогне на селяните и бедните от своята страна.

Въпреки непропорционалната структура на тялото си, Данги може да ходи и дори да се изкачва по стълби.

Както всички останали, когато бил млад, искал да се ожени, но поради малкия си ръст не можел да намери жена.

Morkadis

Умира през 2015 г. на 76 години.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Човешки аномалии

Странният живот на Франк Лентини – единственият трикрак човек в света

Как се ражда човек – изумителен поглед в майчината утроба

Кой е най-високият човек, раждал се някога на земята? (СНИМКИ)

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.