Най-мистериозните вируси, тормозещи човечеството

вирус

Вирусите са най-странните организми, съществуващи на Земята. Ежегодно те отнемат живота на милиони хора. Учените твърдят, че вирусите дори са по-еволюирали от нас.

Вирус на черната вдовица

Учени наскоро откриха вирус, който съдържа гена на отровата на паяка черна вдовица. Той отделя токсини, които убиват клетките, като пробива дупки в мембраните им. С тази си техника вирусът избягва имунната система на гостоприемника си. Проучвания са показали, че този вирус може да е виновен на няколко големи епидемии, избухнали в Африка и Арабския полуостров.

Вирус на безплодието

Мистериозна вирусна инфекция може да е причина за половината от необяснимите случаи на безплодие. В една четвърт от тях, което е грубо при една на 70 жени, лекарите не могат да открият причината защо не може жената да има деца. Според учени причинител е вирус от семейството на херпесите. Той предизвиква имунна реакция в организма и прави утробата негостоприемна.

Безсмъртния вирус

Учени наскоро откриха вирус, който буквално е безсмъртен. Той може да оцелее дори във вряща киселина. На него те попаднали в киселинните горещи извори в подножието на Скалистите планини в САЩ. Вирусът оцелява и на ултравиолетова светлина. Изследвания показват още, че той може да причинява опасната болест антракс.

Вирус на хеморагична треска

През 2015 година в Южен Судан избухна мистериозна болест със симптоми, подобни на еболата, но много по-смъртоносни. Симптомите били кървене, треска и повръщане. Заболелите умирали в рамките на седмица. Смъртността достигнала 60% от заразените. 75% от жертвите били хора под 20 години. След светкавични реакция на Световната здравна организация се оказало, че причината е непознат вирус, появил се във водните източници на държавата.

Мултикомпонентен вирус

При нормалните вируси всички гени са в една вирусна частица. Тя се слива с клетките и инжектира генетичен материал в тях. Клетката гостоприемник започва възпроизвеждането на вируса. Мултикомпонентният вирус е различен. Той представлява няколко вирусни частици, които са слети в едно цяло. Когато попадне в организма, той засяга няколко клетки наведнъж. Така заразата му се разпространява няколко пъти по-бързо от останалите вируси и той е много по-смъртоносен.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.