Най-странните неща, откривани в океана

В океана има много странни неща, ама наистина странни. Независимо дали мястото им е там или не, големият брой странни морски открития е зашеметяващ и расте с всеки изминал ден. Ето някои от най-уникалните.

Древният гръцки компютър

компютър

Откритият през 1900г механизъм от Антикитера е едно от най-невероятните открития в модерната история, въпреки че е бил в океана хиляди години. Не е ясно предназначението на най-старият механизъм от зъбчати колела, но някои го наричат първият аналогов компютър, заради сложността му. Смята се, че е създаден, за да изчислява лунните и слънчевите затъмнения, но не може да се каже с точност.

Двигателите на Аполо 11

двигател аполо

През март 2013г, изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос явно е решил, че е време да направи нещо напълно откачено, макар и впечатляващо, и е отишъл да открие двигателите, използвани при излитането на Аполо 11. Те са лежали на дъното на океана от изстрелването на космическия кораб през 1969г. Артефактите на модерната ера са извадени тайно и са останали скрити до позитивното им идентифициране. Двата двигателя и други части биват реставрирани и скоро ще бъдат изложени в космическия музей в Канзас.

Древен град

подводен град

Как може да се изгуби цял град? Изненадващо, но се случва по-често, отколкото си мислите. Нивото на океана се вдига постоянно, благодарение на топящите се ледове и други фактори, така че изгубването на градове под водата е исторически факт. За щастие, днешната технология ни позволява да преоткрием и изучаваме тези подводни руини. Един от най-забележителните примери е край бреговете на Египет. Град Тонис, известен като Хераклейон за древните гърци, датира отпреди повече от 1000 години. Част от древния град е изкопана и качеството на извлечените материали ни дава поглед към значимостта и богатството му в миналото. Може да не сме успели да го изкараме напълно от водата, но изобщо откриването му през 2000г, след като е смятан за завинаги изгубен, определено е голяма находка.

Обречените смарагди

смарагди

Джей Мискович от Кий Уест, Флорида купил карта за съкровище от приятел през 2010г. Като ловец на съкровища и водолаз, Мискович използвал картата, за да открие 36кг смарагди на стойност милиони долари в залива на Флорида. Точният произход на скъпоценните камъни не е известен, но след предаване по телевизията, федералните следователи се заинтересовали. Стресът от чакането голямото откритие да му се изплати и възможността да бъде разследван от федералните, довели до самоубийството на Мискович.

Целаканта

риба

Morkadis

През 1938г, докато морски биолог преглеждал улова на местен рибар край бреговете на Африка, открил жива риба, смятана за изчезнала преди 65 милиона години. След време, втора такава била открита в Индонезия. Оказало се, че генетически се различава от оригиналната популация благодарение на милионите години изолация. За съжаление, рибата има малко стойност извън класификацията си на жив фосил, защото не става са ядене и се смята за лош улов от рибарите днес.

Пиратски кораби и оръдия

потънал кораб

Колко време са били под водата? През 1718г, легендарният пират Черната брада бил принуден да потопи кораба си след като заседнал в плитчина край Буфорт. През 1966г, руините на Отмъщението на кралица Ана са открити във водата; останки с хиляди артефакти. През 2013г, департамента по културни ресурси на Северна Каролина извадили тежката артилерия, буквално – изкарали оръдия, всяко тежащо по 1 тон. Всичко на всичко, досега са открили 20 различни оръдия, като се очаква да продължат още няколко месеца.

Акули, стари и нови

акула

2-месечна риболовна експедиция в Индийския океан през 2012г уловила стотици акули, включително осем нови вида. Пол Клеркин, експерт по акули, оглавил експедицията и бил въодушевен от резултатите. „Не изглеждат като класическите бели акули, с които всички са запознати.“ – казва той. Имайки предвид, че едната акула е имала назъбен гръбначен стълб, излизащ от гърба й, това е меко казано.

Праисторически микроби

микроби

Природата има навика да се надцаква, така че не изненадващо да открием нещо в океана, което се е крило по-дълго и от целаканта. През 2012г, микроби от юрския период са открити в дълбините на океана и то полумъртви. Не са имали нищо за ядене от 86 милиона години и кислород едва достатъчен за поддържане на метаболизъм. Трудно е за вярване, че тези неща могат още да са живи и се нареждат като най-старите живи организми на планетата.

Изгубеното сребро на Третия райх

съкровище трети райх

61 тона сребро на стойност $36 милиона са открити в Атлантическия океан. Освен, че е световен рекорд за съкровище, открито на единично място, оказва се, че потъналият кораб е британският Гаирсопа – товарен кораб, потопен през 1941г от нацистите. Корабът потънал на 450км от бреговете на Ирландия и отдавна бил считан за завинаги изгубен. До лятото на 2012г са били извадени само 20% от общото количество сребро, описано в дневниците. Смята се, че на борда е имало близо 240 тона сребро.

Митичния кракен

кракен

Никой списък с най-странните подводни открития не би бил пълен без гигантско чудовище с пипала. За съществуването му сме знаели от уловените трупове от рибари и онези, изплуващи на брега от векове – някои дълги 12м. За първи път обаче жива гигантска сепия е видяна през 2001г, а 11 години по-късно е и заснета, след което излъчена по Discovery Channel.

инфо: izumitelno.com

Вижте още:

10 древни находки, които учените не могат да обяснят

Странни случаи на посмъртно раждане в ковчег

10 странни неща, намирани под леглото

10 от най-странните неща, откривани в стомасите на акули

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.