Направете си билкови амулети на Еньовден

Най-важния летен празник е Еньовден – денят на билкарите. Билките, които сте събрали преди изгрева на слънцето на Еньовден, имат най-голяма сила. Този ден е избран неслучайно. На този ден отбелязваме рождението на Свети Йоан Кръстител и лятното слънцестоене.

Еньовден бележи началото на скъсяването на дните, защото на 22 юни бе най-дългият ден. Според народните поверия на този ден Слънцето умира, а годината се преобръща и започва да клони към зимата.

Преди да умре обаче, то се изкъпва във водата и тя става лековита. После, докато се издига над хоризонта, се отърсва от водата, тя пада върху листата на билките и цветята и по-този начин също усилва лековитите и магическите им свойства.

Вещите билкари ще ви кажат, че е най-добре билките да са набрани, докато росата още стои по листата и цветовете им, преди слънчевите лъчи да са ги докоснали и да са отнели част от магическата и лечебната им сила. Много е важно да берете билките, без да наранявате корените им.

От набраните на Еньовден билки може да направите билкови амулети, които ще действат в продължение точно една година – до следващия Еньовден. Амулети, които можете да изработите и сами в къщи, ако имате желание, вяра и малко свободно време.

На първо място, трябва да станете преди изгрев, за да наберете билките за амулетите.

Набраните билки се оставят на сухо и проветриво място, за да изсъхнат, а вие можете да пристъпите към изготвянето на торбичките, в които ще поставите изсушените билки.

Тези торбички (или възглавнички) трябва да бъдат с размери 10 на 10 сантиметра. Трябва да са ръчно ушити от съответния материал (по избор, бархет, коприна) и в точния цвят.

Амулетите за любов се изработват от торбички в розов или наситено червен цвят, в които се поставят вишневи листа в комбинация с листа и цветове от шипка. Такъв е цветът и на амулетите за прелъстяване, но вътре трябва да се поставят цветове от розово [мушкато.

Когато искате да се сдобиете с дете, трябва да изработите амулет от червена торбичка и в него да поставите цветове от бял имел или циклама. Дома си може да предпазите, ако над входната врата закачите торбичка от бял или червен бархет, в която сте сложили църковен тамян, канела, карамфил, железен гвоздей и кръст.

Покълнали зърна пшеница и овес, портокалови кори, канела, цветове от шипка и листа от роза, които сте набрали от 12 различни храста, сложени в торбичка от червена коприна и закачени над съпружеската спалня, служат за укрепване на семейството, а цвят от карамфил в торбичка от зелена коприна ще донесе финансово благополучие в дома ви.

Преди да пристъпите към изготвянето на амулетите, се уверете че сте си приготвили огледало (за поставка), две свещи, плитка чаша за смесване на билките и вълнен червен конецза връзване или зашиване на амулетите.

Изкъпете се, за да е чисто тялото и душата ви. Свалете от себе си всички бижута и украси (изключение може да направите само за осветени кръстчета). Традиционно изготвянето на билкови амулети трябва да направите чисто голи, но ако сте стеснителни, може да се облечете някакви леки и задължително чисти дрехи.

Обърнете се на изток, постелете пред себе си бяла ленена ли памучна покривка и поставете огледалото пред себе си. Сложете нечетен брой свещи от двете му страни, празната торбичка – под огледалото, червения конец – от лявата му страна, а приготвените билки – отдясно.

Morkadis

Запалете свещите, затворете очите си и се съсредоточете върху желанието си. Може да се помолите или просто да изречете желанията си на глас. С дясната си ръка вземете билките и ги поставете на три пъти в приготвената торбичка, след което внимателно завържете с червен вълнен конец.

Амулетът е готов – закачете го на врата си, ако е за любов и прелъстяване, или го поставете над вратата или автомобила, ако е да предпазване и защита.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

10-те най-важни правила за събиране и съхранение на билки

Какво вещаят сънищата за различните билки и подправки

Магически билки за любов

Най-лечебните билки, които могат да бъдат открити у нас

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.