НАСА бере чернобилски гъби

чернобил

Специалисти от НАСА събират гъби в забранената зона на Чернобил. Те ще ги използват в производството на антирадиационен крем.

Гъбите, които растат в забранената зона около Чернобилската АЕЦ, предизвикаха сериозния интерес на специалистите от космическата агенция. Те са убедени, че ще успеят да ги вложат в разработване на уникален по рода си крем, който да предпазва астронавтите при полетите им до други планети.

За създаване на антирадиационния крем вече са събрани осем разновидности на чернобилски гъби. Те са изпратени на Международната космическа станция. Причината е, че наскоро в тях експертите откриха белтъчини, които са устойчиви на радиация. И решиха да ги подложат на тестове директно в открития Космос.

Гъбите, които растат на мястото на инцидента, имат в състава си повече меланин, отколкото гъбите, събирани извън забранената зона. Това означава, че са се приспособили към радиацията. Около 20% от тях са радиоактивни, което означава, че растат благодарение на радиацията. На практика се оказва, че гъбите обичат радиацията и това е наистина странно.

След като опитите в Космоса приключат, учените ще продължат с разработката на антирадиационния крем на Земята. Има обаче едно основателно притеснение – опасността от разпространение на спори от тези гъби. Дори гъбите, израснали в нормални условия, заплашват със способността си да проникват всяко живо същество. Те се промъкват в организма му чрез вдишвания въздух и паразитират в него.

До момента не е открит начин за справяне и спасение от тези микроскопични агресори. Именно упоритостта им превръща гъбите в трайно устойчиви, и то в най-специфични ситуации и условия. Те оцеляват дори в арктическия студ, а сега става ясно, че не се плашат и от радиация. По-прецизното им изучаване безспорно ще даде идея на учените как да ги използват занапред. Освен за създаване на крем те могат да ни покажат как по-добре да се справяме с пречки като радиацията, вместо да се борим с нея.

Освен кремове изследването също така ще помогне на учените да създадат иновативни култури. Те ще могат да процъфтяват в екстремни и богати на радиация условия.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.