НАСА: Един от спътниците на Сатурн вероятно крие извънземни

сатурн

НАСА е на път да докаже, че извънземният живот се намира по-близо до нас, отколкото сме предполагали. Според космическата агенция на един от спътниците на Сатурн вероятно живеят извънземни.

Това предположение се проучва на спътниците Енцелад и Европа, които официално са категоризирани като водни светове, защото на тях има океани и още няколко жизненоважни елемента, които предразполага развитието на живи организми.

Новината бе обявена на пресконференция в четвъртък, 13 април след снимки на апарата Касини, който е открил водородни атоми на Енцелад при обиколката около Сатурн.

Енцелад е твърде малък обект, за да привлича водород, и затова се предполага, че химичният елемент идва от вътрешността на спътника. Учените смятат, че при реакция на водорода се оформят скали и вода.

С тези характеристики космическият обект е потенциално обитаем и е вероятно на него вече да има зароден живот. Изследванията обаче все още не са открили живи организми.

През 2010 година Касини засне стълбове от газ и ледени частици по повърхността на пътника, но за съществуването на водород извън Земята не се и предполагаше.

Вода в Слънчева система има и на други спътници. Най-голямата луна в системата – Ганимед, който обикаля около Юпитер, е единственият спътник със собствена магнитосфера и има повече вода, отколкото Земята. Вода има още и на планетите-джуджета Плутон и Церес и луната на Юпитер Калисто.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 3 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.