НАСА с план за 3,5 милиарда долара как да не изригне супервулканът Йелоустоун

йелоустоун

Когато става дума за Йелоустоун, хората си мислят за националния парк – територия с площ 8983 км2, в която може да се насладите на планини, реки и гори. По рядко се сещат за Йелоустоун Калдера, супервулкан, чието изригване може да бъде пагубно за цялата планета.

За щастие подобна експлозия не е вероятна, а сега и НАСА представи план, който не просто да гарантира, че вулканът ще остане неактивен, но и може да захрани цялата област с електричество.

Самата агенция (НАСА) признава, че планът на няколко от нейните учени е твърде амбициозен и рискован, но потенциалните ползи от него при евентуален успех не могат да бъдат напълно игнорирани.

Планът предвижда пробиване на основата на вулкана отдалеч, извън границите на националния парк Йелоустоун. Това би помогнало за намаляване на интензивната топлина и предотвратяване на сценарий, при който лавата си пробива пътя нагоре.

Когато пробиването приключи, ще започне помпане на вода под високо налягане навътре и после извън основата на вулкана. Предвижда се, изпомпваната навън вода да е нагрята до температура от порядъка на 350 градуса по Целзий. Помпана навътре водата ще охлажда вулкана, а изпомпваната навън гореща вода ще произвежда електричество.

„Йелоустоун в момента генерира около 6GW под формата на горещина“, казва Браян Уилкокс пред BBC.

“Това пробиване може да създаде геотермален завод за електричество, който да произвежда на суперконкурентни цени от порядъка на $0.10/kWh.”

Като оставим настрана потенциалната опасност, произтичаща от всеки план за пробиване на вулкани, предложението на НАСА е и чисто теоретично – никой не може да каже със сигурност, дали подобно нещо би сработило. Цената да се разбере е прогнозирана на 3,46 милиарда долара. Уилкокс обаче не смята, че това е непреодолима пречка.

„Да, трябва да се пробива малко по-дълбоко от обикновено, но ще получиш по-гореща вода, отколкото обикновено. Така че първоначалната инвестиция ще се изплати и ще получиш електроенергия достатъчна да захрани цялата околност за период от потенциално десетки хиляди години,“ обяснява той, „А дългосрочната полза е, че гарантираш, че супервулканът няма да изригне, нещо което може да заличи човечеството.“

Според изчисленията на НАСА такава система би охлаждала вулкана с 1 метър (лава стълб) на година. Това означава, че биха минали хиляди години, докато на мястото остане само охладена скала – това е прекалено дълго, за да може да се потвърди, че процесът е елиминирал перманентно заплахата от изригване.

Въпреки всички неизвестни, планът заслужава обмисляне, особено като се има предвид фактът, че Йелоустоун е само един от общо 20 супервулкани на планетата. НАСА се надява нейното предложение да предизвика повече практически дискусии и дебати как да се действа  със супервулканите, чието изригване може да вкара Земята във вулканична зима.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.