Науката обяснява защо боли толкова много, когато се порежем с лист хартия

pixabay.com

Когато става дума за наранявания, порязването с хартия звучи смехотворно, но все пак болката е доста неприятна. И когато се погледне от научна гледна точка, порязването с хартия е изненадващо брутално.

Каква е причината да ни боли толкова, когато се порежем на хартия?

Нашите пръсти са покрити с безброй нервни окончания, включително носисептори, които служат за засичането на всякаква потенциална вреда, такава като разяждащи химикали, високи температури и натиск, всичко, което би могло да разруши кожата, обяснява Джабер – редактор в американското научно-популярно списание „Scientific American“.

Всяка една от изброените по-горе потенциални опасности заставя нервните окончания да изпращат химически сигнали до мозъка, които предупреждават за болезнено усещане от нараняване. По този начин мозъкът ви защитава, като подсказва да прекратите това, което би довело до разрушаване на кожата.

Любопитното е, че порязването с хартия не причинява обикновена болка от порязване. Въпреки, че на пръв поглед порязването изглежда с идеален разрез, ако погледнете под микроскоп, ще видите силно назъбена повърхност.

„Порязването от лист хартия е много по-незабележимо от това, причинено от нож – обяснява Джабер. – но хартията оставя след себе химически частици, които дразнят раната“.

Понеже разрезите от хартия са толкова плитки, кръвта не се съсирва достатъчно, което оставя тъканите и нервите изложени на външните влияния.

Като цяло, не можем да кажем, че порязването на хартия е опасно, но определено е болезнено. Ако се питате как толкова малка раничка причинява толкова голямо неудобство, изгледайте следващото видео, което обяснява това.

източник: lifestyle.framar.bg

Вижте още:

Страшните медицински изобретения на миналото

Медицински феномени, които шашнаха 

Ужасяващите медицински опити, правени през последния век

Ужасните медицински практики от миналото

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.