Невероятни пещерни къщи и хотели

Някои много интересни дестинации по света могат да бъдат открити на необичайни места. Например, хотел, ресторант или къща, построени в пещера, е нещо наистина уникално. Всъщност, има няколко такива проекта из цял свят. Повечето от структурите, които ще видите в статията, са построени в пещери. Това ги прави уникални не само заради локацията им, а и заради запазения им естествен вид и дизайн.

Хотел в пещерите на Matera

2

Тръгваме от Le Grotte della Civita. Това е красива отправна точка и проект на групата Sextantio Albergo Diffuso. Забележителният хотел се намира в пещерите на Matera, в Южна Италия. В този красив исторически град, времето сякаш тече по-бавно. Тук можете да видите руини от времето на неолита.

1

Създателят на проекта си е поставил за цел да построи нещо уникално и същевременно вдъхващо нов живот на селището, за да привлича туристи. Макар на теория проектът да звучи лесен, осъществяването му се превръща в истинско предизвикателство. Пещерите са били в много лошо състояние и се е наложило да бъдат реставрирани, за да се построи хотел.

Амбициозният план се превръща в реалност. В наши дни пещерите представляват уютен и увидителен хотел. Тук можете да се нагледате на уникални идеи, например, в една от стаите има стара каменна мивка, а в други – старинни подове от груби камъни.

Средновековен хотел в Италия

3

Продължаваме разходката си в Италия и стигаме до красивия Sextantio hotel. Намира се на час и половина път от Рим, в сърцето на Апенините. В Santo Stefano di Sessanio можете да откриете серия от сгради, закупени и реставрирани от хотелиера Даниеле Килгрен. Предприемачът е отдаден на реставрацията като начин на работа и използва само местни материали.

Ако сте забелязали вече, не става дума за типичен хотел. Това е така, защото е дълбоко вграден в основите си. Ще усетите уникалността на мястото, когато прекрачите прага му. Пред очите ви ще се изредят стаи с каменни стени, груби детайли и много органичен интериорен декор. Атмосферата определено се отличава от тази в други съвременни хотели – факт, който го прави специално място.

В скалата

4

Няма да разглеждаме друг интересен регион на Италия. Отиваме в Margreid. Тук ще откриете възможно най-необикновената пожарна. Тя е проект на Bergmeisterwolf Architekten и е построена в пещера. Фасадата е от бетон и зад нея са разположени три каверни. Бетонната стена е основен архитектурен елемент на структурата и дизайнът й замислен като защита от падащи камъни.

5

Morkadis

Пожарната се състои от два гаража, отделени със стъклени врати, офис и административно крило, което представлява стъклен куб. Интериорният дизайн е простичък и е постигнат с помощта на естествени материали като стъкло и стомана.

Ресторант в пещера в Южна Италия

6

Италия е богата на дестинации и места, на които да се насладите. Затова продължаваме да я разглеждаме така упорито. Отиваме на място, наречено Grotta Palazzese. Удивителният ресторант се намира в град Polignano a Mare в Южна Италия.

7

Идвайки тук, ще получите уникално преживяване – не само защото храната е вкусна, а заради локацията. Ресторантът е построен във вътрешността на сводеста варовикова пещера. Освен това предлага невероятни гледки към морето. Поради местоположението си, ресторантът работи само през летните месеци.
Grotta Palazzese е част от Grotta Palazzese hotel, който се намира непосредствено над него. Той наистина е прекрасна атракция.

Пещерата на Kokopelli

8

Напускаме границите на Италия, за да отидем до Мексико. Тук ще се натъкнете на пещерата на Kokopelli – уникална дестинация. Пещерата, която се споменава, не е естествено творение. Разрушена е през 80-те години на XX в.

Днес е трансформирана в красива голяма спалня. Красиво мебелираната стая може да бъде определена и като луксозна, тъй като в банята има джакузи.

Desert Cave

9

Да отскочим сега до друго място. То отново е красиво и уникално. Desert Cave Hotel е подземна структура, която предлага на гостите си уникално преживяване. Освен стаи за настаняване, в хотела има подземни магазини, бар и красиви панорамни гледки. Намира се в сърцето на Coober Pedy и е заобиколен от пясъчници.

Като гости на хотела имате избор между стаи под земята и на повърхността. Всички стаи са с високи тавани и красив интериор. Подземните стаи са много повече от обичайно пространство за обитаване – те имат релаксиращо въздействие и ви позволяват да се откъснете от всичко, което се случва на повърхността. Сякаш то не съществува!

Inside cave

1

Когато разглеждаме пещерните къщи и хотели, ни се приисква да разполагаме с нещо такова наблизо, в нашия град. За да го посетим и да преживеем обстановката. Няма да сте първият, който е поискал такъв дом. Даваме ви добър пример. Следващата ни спирка е хибридна къща, построена в скала. Прилича на пещера, но не е. Къщата е на няколко нива. Използва геотермална енергия и това я прави устойчива. Състои се от жилищна площ отпред и голяма площ за релакс отзад. Дизайнът й като цяло е прост.

Cave Feel Interior

2

В района на Майорка, в Трамунтана, се намира малък стилен дом. Дело е на дизайнера на дрехи и мебели  Alexandre de Betak. Както сами можете да видите, дизайнът е вдъхновен от пещерните къщи. Навсякъде са разположени естествени форми и елементи от природата. Гледката към Средиземно море прави мястото още по-въздействащо.

В къщата ще забележите селски дървени греди, дървени врати и мебели, които добавят топлина и създават баланс на фона на заобикалящия ги камък. Проекът е екологично издържан.

Къща в стил Флинтстоун

3

И докато говорим за необикновени и естествени къщи, открихме една, която изглежда чаровно. Когато за първи път я видите, сякаш виждате на живо декори от анимацията Флинтстоун. Всъщност, представлява съвременна версия на пещерни къщи и се намира Малибу.

4

Имотът е разположен на почти 23 акра и предоставя завладяващи панорамни гледки към Pacific Ocean, Channel Islands, Boney Mountains, Serrano Valley and Лос Анджелис. Състои се от една спалня, две бани и една кухня. Изненадващо малка, но когато влезете в нея, това усещане се промена – вижда ви се доста просторна.

Архитектът, който я е сътворил, се е опитал да слее къщата с природата наоколо. Стаите са с големи прозорци и навсякъде присъстват естествени форми.

Пещерна къща на остров Filicudi

5

Къщата притежава органичен и уникален дизайн. Собствениците изпълват първоначално празното място с произведения на изкуството, сътворени от самите тях.

Тази постъпка прави мястото уютно и примамващо.

Truffle House

6

Последната дестинацията, която сме ви подготвили, е Truffle House. Построена и проектирана от Ensamble Studio, тя е изградена от сглобяеми камъни, направени от груб бетон. Това решение дава на къщата интересен и естествен вид.

7

Екипът от работници натрупва бали със сено, за да се образува кухото пространство в центъра на къщата, след като бетонът изсъхне. Сеното, от своя страна, е  дало на пространството интересна текстура. Въпреки че къщата е малка, може да бъде търсената от вас локация за осамотяване. Разполагате с легло, камина и мивка.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

НЕВЕРОЯТНИТЕ ХРАМОВЕ ПО СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.