Невероятните храмове по света


По света има множество храмове, спиращи дъха с невероятните си конструкции. Всеки един има свой уникален дизайн и характеристики, които отразяват определени религиозни вярвания и представляват различни форми на архитектурните стилове. Вижте по-долу изумителните изображения  на някои от най-впечатляващите храмове в света.

Прамбанан – Индонезия

1

Прамбанан е най-големият хиндуистки храм-комплекс в Централна Ява в Индонезия и един от най-големите индуски храмове в ЮгоизточнаАзия, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното и културно наследство. Той е построен около 10 век и посветен на Шивa.

Тадж Махал – Индия

2

Тадж Махал е мавзолей намиращ се в Агра, Индия. Завършен е през 1653 от Моголският император Шах Джахан в памет на любимата му (трета) жена Мунтаз Махал, която умира при раждането на четиринадесетото им дете.

Храма Лотус –  Индия

3

Дома на поклонението „Бахаи“ в Делхи, Индия, е известен като храма Лотос поради формата си. Той е важна атракция в Делхи. Завършен през 1986 година, храмът е отворен за публично поклонение през декември 1986 година. До 2002 г. той събира повече от 50 милиона посетители. Храма Лотус е една от най-посещаваните сгради в света и съперничи на Айфеловата кула и Тадж Махал (по отношение на големия брой посетители).

Ват Ронг Хун – Тайланд

4

Ват Ронг Хун в Чианг Рай е различен от всеки друг храм в Тайланд. Проектиран е в бял цвят с елементи на бяло стъкло. Бялото символизира чистотата на Буда и мъдростта отразена в бяло стъкло. Той все още не е завършен, но храмът вече се е превърнал в голяма туристическа атракция.

Таксанг – Бутан 

1

Morkadis

Таксанг манастир, наричан още „Леговището на тигъра“ се намира на север от Паро в Бутан и е разположен върху една почти вертикална скала на височина 3000 метра. Храма е построен през 1692 година. Легендата разказва, че Гуру Ринпоче, втората Буда, е летял върху гърба на тигрица до скалата, за да медитира. Тази пещера сега сега съществува в рамките на манастирските стени.

Акшардам – Индия 

2

Акшардам, находящ се в Дхели, беше официално открит на 6 ноември 2005 година. Той е един от най-големите религиозни храмове построявани някога. Комбинира няколко различни архитектурни стилове в хиндуистката архитектура, която може да бъде намерена в северната част на Индия. Паметникът  Акшардам и изграден изцяло от пясък и мрамор, без стомана.

Пура Улун Дану Братан – Индонезия 

3

Пура Улун Дану Братан, или просто Пура Братан, е голям воден храм в Бали, Индонезия. Храмовият комплекс е разположен на брега на езерото Братан в планината близо до Бедугул. Изграден е през 1633 г.от Раджата на Менгуи.

Хармандир Сахиб – Индия 

4

Хармандир Сахиб, неофициално наречен Златния храм или храма на Бог (името му буквално означава Камарата на Бог), е най-важното място на Сикхите за поклонение. Той се намира в град Амритсар и е създаден от Рам Дас Джи, четвъртият гуру на Сикхи. Строежът на храма започва през 1574 г. и е завършен през 1604 г.

Sri Ranganathaswamy – Индия

1

Sri Ranganathaswamy е хиндуистки храм в Срирангам, Индия, който е посветен на Бог Ranganatha, една наклонена форма на Бог Вишну. Храмът е разположен на площ от 156 акра с периметър от 1116 м, което го прави най-големият храм в Индия и един от най-големите религиозни комплекси в света.

BAPS Shri Swaminarayan Mandir – Канада 

2

BAPS Shri Swaminarayan Mandir е хиндуистки храм в Торонто, Канада. Той е открит на 22 юли 2007 г. от канадския министър-председател Стивън Харпър. Това е първият традиционален каменне храм в Канада и най-голямата подобна структура извън Индия. Никаква стоманена структура не е използвана в строителството му.

инфо: hobyto.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.