Невероятно! Човешка ДНК в картини на Леонардо

Човешка ДНК бе открита в картини на великия Леонардо да Винчи. Биолози и историци от Австрия и Италия проучиха състава на биологичния материал в седем платна и неочаквано откриха разнообразие от бактерии, гъби и човешка ДНК. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Frontiers in Microbiology“, съобщи ДарикНюз.

Учените използвали иновативен геномен подход, наречен Nanopore, за да анализират микробиома на рисунки, който комбинира метода секвениране от трето поколение с протокол за амплификация на генома (WGA). Това е първото пълно геномно изследване на произведения на великия италиански художник. Чувствителният метод Nanopore е много добър инструмент за мониторинг на произведения на изкуството, с чиято помощ може да се оцени микробиома и да се визуализират неговите вариации.

Въпреки отсъствието на видими увреждания на платната, учените открили следи от голямо количество бактерии върху рисунките на Леонардо, а количеството им преобладавало над това на гъбите. Според тях, голяма част от тези бактерии са типични за микробиома на човека и са оставени по време на реставрационни дейности. Друго интересно откритие било наличието на голямо количество човешка ДНК. Авторите подчертават, че нямат основания да твърдят, че това е ДНК на художника.

По-вероятно е следите да са оставени от реставраторите през годините. Учените успели да установят също, че рисунките са били дълго време в Торино и Рим.

Авторите на проучването смятат, че с разработения от тях метод може да се създават биологични „пръстови отпечатъци“ на най-известните произведения на изкуството, което не само ще даде възможност да се научи много за историята на създаването им и начина, по който са били съхранявани, но и ще им осигури допълнителна защита.

източник: standartnews.com

Вижте още:

Леонардо да Винчи е бил амбидекстър

Шифърът на Леонардо е в очите на Мона Лиза

Мистерията на кълбото в картина на Леонардо да Винчи се задълбочава

Как да спим като Леонардо да Винчи и Никола Тесла

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.