Недоспиването може да повлияе на спомените ни

сън

Онези, които не си доспиват, са сериозно заплашени да развият фалшиви спомени. Това става ясно от ново изследване на учени от университета в калифорнийския град Ървайн.

За да стигнат до този извод, експертите използвали помощта на 100-тина студенти – някои от тях предната нощ били спали от полунощ до 8 часа сутринта, а други будували цяла нощ. Първоначално, на всички била показана снимка на човек, който прибира чужд портфейл в джоба на якето си. 40 минути по-късно студентите прочели лъжлива информация, според която мъжът прибира портфейла в панталона, а не в якето си. Най-накрая изследователите попитали студенти къде в крайна сметка е бил прибрана въпросната вещ и как са стигнали до това заключение.


Накрая се оказало, че онези от участниците, които са били лишени от съд, са по-склонни да стигнат да си формират лъжлив спомен, използвайки грешната, подвеждаща информация, а не какво са видели на снимката, пише сайтът livescience.com.

Какво представлява фалшивият спомен? Той се появява, когато човешкият мозък изопачава какво се е случило в един момент от миналото. Например – как е свършила дадена болезнена връзка или какво се е случило на дадена сцена на местопрестъпление. Паметта не е точно отражение на това, което се е случило в миналото, коментира студентът Стивън Френда, който има докторска степен от калифорнийския университет.

Новите спомени се образуват, когато човек се връща мислено към минало събитие. През това време ние вадим информация от различни източници – това, което са ни казали други, какво сме видели на дадена снимка, какво сочат наложените стереотипи и очакванията ни и др.

Вижте още: 

ОТКРИХА ЗАЗИДАНА ИКОНА СЛЕД ЯСНОВИДСКИ СЪН

инфо: http://actualno.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.