Непотопяемата милионерка от Титаник – Моли Браун

2

Тази година се навършват 106 години от потъването на вероятно един от най-известните пътнически кораби в света – Титаник.

До днес огромната морска трагедия продължава да буди интерес по целия свят, а историите за някои от пасажерите се разказват още.

През 1997 г. по кината тръгва и прочутия филм на Джеймс Камерън, в който освен измислени персонажи, са преплетени историите на реални хора.

Преди време ви разказахме за невероятната история на семейство Исидор и Ида Щраус, които загиват на борда на Титаник, макар да са имали възможността да се спасят.

Сега продължаваме с нов разказ, този път за една ярка личност, с твърди позиции и също толкова вълнуваща история.

Тя се казва Маргарет Браун, известна още като Моли.

Маргарет Тобин е родена през лятото на 1867 година в къща, близо до река Мисисипи, Мисури.

Родителите й са ирландски католически имигранти Джон и Йохана Тобин. Маргарет има и братя и сестри – цели четири братя и две сестри. Някои от тях са от предишните бракове на родителите й, които рано овдовяват.

На 18-годишна възраст Маргарет се премества в Колорадо, заедно с някои от братята си. Маргарет и брат й Данаил споделят едно жилище и си намират работа в магазин. В Колорадо Моли среща любовта на живота си. Тя сe омъжва за Джим Джоузеф Браун, който е предприемчив и самоуверен човек.

Той по това време не е богат човек, но тя се омъжва по любов.

Самата Моли пише в едно писмо следното:

„Исках богат човек, но обичах Джим Браун. В онези дни се борех силно със себе си. Обичах Джим, но беше беден. Накрая реших, че ще бъда по-добре с един беден човек, когото обичах, отколкото с богат човек, чиито пари ме привличат. Така се омъжих за Джим Браун“.

Маргарет и Джим с любов отглеждат и двете си деца.

Животът на Маргарет обаче се преобръща във финансово отношение.

Morkadis

Фамилия Браун придобива огромно богатство през 1893 г. когато, благодарение усилията на Джей в областта на минното инженерство, той получава значителна сума от мината, в която работи по това време. Нещо повече, Браун придобива значителен дял акции и място в компанията.

3

Кати Бейтс в ролята на Маргарет Браун

През 1894 г. семейство Браун закупува голяма къща в Денвър. Социалният им живот все повече се развива, те присъстват често на множество събития от различен характер.

Моли и Джим се разделят през 1909 г. Те подписват споразумение, което е по взаимно съгласие, но на практика не се развеждат.  Въпреки това, двамата продължават да поддържат контакти.

Моли става известна с интереса си към изкуствата и езиците. Особено към френската култура. Тя дори подпомага „Алианс Франсез“, които участват в популяризирането на френския език и култура чрез курсове, културни и франкофонски събития

Маргарет започва да се занимава активно с благотворителност.

Амбициите й стигат и по-далеч – през 1914 г. (след трагедията с Титаник) тя се кандидатира за Сената, но кампанията й приключва. Маргарет решава да замине във Франция, за да помага на сформирания комитет за помощ на страната след Първата световна война.

Непотопяемата Моли Браун и Титаник

Браун е прекарала първите месеци на 1912 г. в Египет. Тя разбира, че най-големият й внук се е разболял сериозно. Моли незабавно резервира билети за първия заминаващ кораб за Ню Йорк, по това време Титаник .

Фаталната нощ

Моли се качва на спасителна лодка номер 6. Преди това Браун се опитва да помогне и други хора. Прякорът й „Непотопяемата Моли Браун“, идва благодарение на точно това нейно желание – да спаси още хора.

След като Титаник потъва, в студените води все още има много хора, които са със спасителните жилетки. Моли настоява да се върнат, за да проверят дали има оцелели. Известен факт е, че в някои лодки е имало свободни места.

Морякът Робърт Хишес, който е бил на лодка номер 6, отказал първоначално да се върнат. Смятал, че ако го направят, лодката вероятно ще бъде обърната, в опит да се качат на нея други хора. След няколко опита да призове Хишес да се върне назад, Браун го заплашва, че ще го изхвърли лично от лодката.

Източниците се различават по въпроса дали лодката се е върнала, но и дали са намерили живи. Въпреки това Моли Браун остава в историята със своята голяма душа.

След като оцелелите се качват на борда на Карпатия (корабът, който спасява част от пътниците от Титаник), Браун започна да организира комитет на оцелелите с помощта на други хора от първа класа.

Комитетът работи за осигуряване на основни потребности за оцелелите от втора и трета класа.

Маргарет става още по-популярна след Титаник.

Това й помага да популяризира проблемите, които я интересуват силно: правата на работниците и жените, образованието и грамотността на децата, историческото съхранение и възпоменанието на смелостта на мъжете от Титаник.

По време на Първата световна война във Франция тя работи с Американския комитет, подпомагащ страната за възстановяването й, помага на ранени френски и американски войници. Тя е отличена от Ордена на почетния легион (френски национален орден, учреден от Наполеон Бонапарт).

През последните години от живота си тя се изявява като актриса.

Маргарет Браун умира в съня си в на 26 октомври 1932 г. в хотел в Ню Йорк. Тя е погребана при съпруга си, който умира няколко години по-рано.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Конспирацията – Ротшилд срещу „Титаник“

Любовната история на възрастната двойка от „Титаник“, за която не знаете

Берта Майне – жената, която оцелява от „Титаник“, но никой не вярва на историята ѝ

Жената, преживяла корабокрушенията на Титаник, Британик и Олимпик

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.