Неразгаданите тайни на пустините (част 2)

5

Неизвестни артефакти

В пустинните безплодни земи на Кения са открити най-древните каменни оръдия на Земята. Откритието, направено през 2011 година, може да опровергае вековното убеждение, че едва предците на съвременните хора са започнали да правят инструменти.

Възрастта на 149-те каменни артефакта е около 3,3 милиона години, а в това време не са известни човешки предци. Учените не знаят кой е направил тези първобитни инструменти, но твърдят, че те нямат отношение към хората.

Нитратите на Атакама

6

Чарлз Дарвин е наричал пустинята Атакама „място, където нищо не може да съществува“. Тази южноамериканска пустиня се смята за най-сухото място на планетата. Но в тази пустиня се намира най-богатият източник на нитрати и йодисти отлагания в света.

Загадката се състои в това, че в този сушав регион просто отсъстват бактерии, необходими за образуването на нитрати и йодисти отлагания.

Дупките в Писко

7

Всички знаем за геоглифите в Наска, но малцина са чували за още една древна тайна на Перу. В пустинна област близо до долината Писко са открити хиляди конусовидни отвори, които са изсечени в скалите неизвестно от кого.

Някои смятат, че отворите са използвани като зърнохранилища или гробове (дълбочината им е до 2 метра), но в тях не били открити нито остатъци от зърно, нито следи от погребения. По някои оценки съществуват около 6900 такива дупки на ивица с дължина около 1,5 км и ширина около 20 метра.

Набта Плая

8

В пустинята Сахара се намира мегалитно съоръжение, което е с 1000 години по-старо от Стоунхендж. Мястото, наречено Набта Плая, представлява пръстен от камъни, разположени в пет редици. Камъните с височина до 2,7 метра тежат по няколко тона.

Morkadis

Възрастта на това неизвестно съоръжение се оценява от 6000 до 6500 години, което го прави най-старият археоастрономически паметник. На това място е открит погребан едър рогат добитък, а също различни предмети, но изцяло отсъстват човешки останки.

Паешка живопис

В Западен Египет е открито уникално произведение на изкуството. На скална плоча от пясъчник в оазиса Харга (175 км западно от Луксор) е изобразено нещо, което се смята за единственият образец на скално изображение на паяк в целия Стар свят.

Точната възраст на плочата, разполовена на две, е трудно да се установи, но египтолози смятат, че тя датира от ок. 4000 г. пр.н.е., когато дори още не е съществувал Египет.

Пустинното стъкло

1

Изследване на минерала, от който е изработен скарабеят от огърлицата на Тутанкамон, показало, че стъклото в него е било направено преди първата египетска цивилизация. По-късно учените открили област в пустинята Сахара, в която под пясъка се криели единствените блокове от стъкло.

След изпитанията на атомната бомба в Ню Мексико през 1945 година пясъкът се разтопил в много тънък слой стъкло, за разлика от големите блокове в Египет. Каквото и да е било това, то трябва да е развило температура, по-висока от тази на ядрен взрив. А в Югоизточна Азия е открит 800 000-годишен стъклен блок с площ почти 800 квадратни километра.

Това навежда на мисълта, че там се е случило нещо още по-опасно, отколкото в Египет.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

ЛЕМУРИЯ – ГОЛЯМАТА ЗАГАДКА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. Александър Ладжов 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.