Нещо зловещо и необяснимо лежи под Атина, военните го крият

Мнозина любители на паранормалното са привлечени от един феномен, намиращ се на 15 км северозападно от гръцката столица Атина. Планината Пентели, която има формата на пирамида, е едно наистина древно и мистериозно място.

Пентели е позната заради древните си кариери и неповторими кристални структури, както със златистия оттенък на мрамора, който се добива там. Той е били използван за изграждането на свещения храм на Партенона, както и на други величествени монументи.

Един друг обект, обаче, който се намира на югозападната страна на Пентели, привлича вниманието на любителите на паранормалното. Това е пещерата Давелис.

Тя се намира над древната мраморна кариерата. Средната ѝ широчина е 45 метра, а височината – 62 метра. Давелис е широка, пленителна и стръмна подземна галерия, който спокойно може да служи за декор на филм на ужасите. Посетители са съобщавали за всякакви страхотии – побъркана електроника, светещи в мрака очи, неописуеми създания, вода, която капе нагоре, призрачни гласове, зловещи следи, останки от сатанистки ритуали и какво ли още не.

През 2015 година изследователят на паранормалното Димитриос Макридопулос след доста перипетии влиза в пещерата със спиритическа кутия – устройство, за което се смята, че може да помогне за установяване на контакт с духове чрез на радио вълни. „В момента, в който влязох в това непокътнато и чисто място, станах едно с него. Бях обграден от необяснима, неземна енергия. Усещах как някакви очи следват всяко мое движение. Не можех да видя или чуя нищо с петте си сетива, но знаех…“, разказва той пред Би Би Си.

29-годишният компютърен техник си спомня с каква изненада открил, че електронните му уреди вкъщи потвърдили това, което усетил в пещерата. Спиритическата му кутия уловила нещо, което звучало като хор от детски ангелски гласове, пеещи на древногръцки. „Беше на езика на феите“, твърди той. Освен това е уверен, че инфрачервената му камера е записала призрачни явления близо до центъра на пещерата, както и мъничко и абсолютно черно създание, сновящо около входа на кухината.

Давелис се ползва като светилище още от 5-и век, когато местните почитали Пан – великия бог с кози крака, покровител на пастирите и оргиите. През Средновековието отшелници и монаси пристигали в Пентели, търсейки духовно убежище или защото били преследвани по религиозни причини. Тогава мястото било наречено „пещера на неопетнените“. Това е и причината по-късно във времето на Византийската империя направо на входа на пещерата да бъдат издигнати два залепени параклиса – „Свети Спиридон“ и „Свети Николай“.

Твърди се, че през 19-и век известният разбойник Христос Нациос, наричан още Давелис, обитавал пещерата с бандата си, която обирала хора по пътищата. Според легената Давелис, който дори имал афера с френската херцогиня Пласентия, открил тунелите, извиващи се във вътрешността на пещерата и стигащи чак до имението на любовницата му в селцето Пендели в северните предградия на Атина. Каквато и да е истината, легендите за скрито съкровище, в комбинция с паранормални явления и зловещия декор на пещерата са изключително примамливи за търсачите на приключения.

Още една мистериозна история се разказва около тази пещера. През 1977 година гръцко списание публикува статия, в която твърди, че гърцките военни са започнали тайна операция в дълбините на Давелис. Мястото било обявено за военен обект и запечатано за посетители. Заговорило се за строеж на ракетна база под надзора на НАТО, а слуховете се подсилвали заради наличието на американска военна база в съседния окръг Неа Макри.

През 1982 година Гиоргос Баланос – известен гръцки автор на произведения за паранормалното и научна фантастика, пише за неустановени подземни тунели, ядрени оръжия и проекти за контрол на съзнанието в своята книга „Енигмата на Пентели“. Това подсилва още повече подозренията за това какво се случва в подземната кухина.

През 90-те години гръцкото правителство се опитва да възобнови проектите си в Давелис. Този път всички вестници гръмнали с новини за експерименти с ядрено оръжие. Скоро след това подземните работи били спрени. Новите тунели са запечатани със стени, а много от старите са затворени за посетители. Затова хората, осмелили се да влязат там, се сблъскват директно със стени в опита си да стигнат по-дълбоко.

Morkadis

Въпреки че тунелите са недостъпни, теориите на конспирацията се вихрят с пълна сила около това мистериозно място.

Учените все пак са успели да стигнат до някъде. През 2002 година геолози установили, че в пещерата има плоча, в която е намерен графит между пластовете мрамор. Това прави планината добър проводник на електромагнитни вълни. Мраморът на Пентели пък има свойство, което в комбинация с метеорологични условия с високо налягане, води до получаването на силен електрически заряд, а оттам и на електромагнитно поле. Това би могло да обясни замайването и загубата на ориентация у някои посетители.

Димитриос Папаниколау, професор от Университета в Атина, който изучава Пентели от 1973 година, отхвърля всички спекулации за паранормални явления. „Върхът на Пентели е бил военновъздушна база. Атина е натовски град. Пентели гледа към Егейско море, така че всичко, което се е случило в пещерата през 70-те и 80-те години, е било с намерение за подсигуряване на района на Атика. Блокираните тунели са били опасни, затова са ги запечатали. Но това, което не разбираме, описваме като мит“, обобщава той.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Голямата пирамида в Гиза е създадена от извънземни, а не от хора

Босненската Пирамида на Слънцето е на 32 000 години

Магическите кристални кълба

Загадките на скалите Белинташ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.