Не подавайте солницата от ръка на ръка! И още разпространени суеверия

Няма как в няколко реда да поберем всички суеверия, за които сме чували и някои от които дори спазваме. Тук обаче ще се опитаме да ви покажем какво се крие зад 3 от най-разпространените от тях, като започнем с онези, свързани със солта.

Не подавай солница от ръка на ръка!

Със солта са свързани безброй суеверия, но вероятно това е най-разпространеното. Както и да не се дава никога сол назаем. Защото това неминуемо ще донесе нещастие, а при предаването от ръка на ръка е твърде вероятно и подаващият/приемащият сол трайно да развалят взаимоотношенията си. Т.е толкова да се изпокарат, че от близки и драги сътрапезници, да се превърнат в най-големи врагове!

Не забравяте, все пак, че всяко суеверие, свързано със солта, се крие в далечното минало, когато тя е била по-скъпа и от златото и именно от толкова далечни времена произтичат и тези вярвания! Дали ще им робувате, зависи от собствената ви нагласа.

Счупеното огледало – лоша енергия за целия дом

Да, знаем, че не е никак приятно огледалото в дома ни да се счупи. Не само защото можем да се нарежем, а защото счупеното огледало ще отключи лошата енергия в дома ни. Обясненията за това суеверие се крият във факта, че често човек, оглеждайки се в огледалото, открива предимно своите несъвършенства и настроението му се влошава. Казано иначе – човекът предава своята лоша енергия на огледалото си, а когато то се счупи- целият негативизъм „плъзва“ из дома и може да засегне всички негови обитатели. Според някои предания счупеното огледало може да носи лош късмет цели 7 години!

Окачена конска подкова над вратата – символ на щастие и късмет

Нищо не ви пречи да се осланяте на „добрите“ поверия, гласящи, че ако окачите някъде конска подкова в дома си, тя ще ви донесе щастие. Счита се, че това суеверие отново произхожда от това, че поставянето на подкови на конете е било твърде скъпо начинание и ако намериш просто „хей така“ конска подкова, то тя ще е на късмет. В крайна сметка е от онези позитивни суеверия, които не биха нарушили по никакъв начин и позитивното ви настроение и дори биха го „презаредили“. Какво по-хубаво от това?

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Хлябът и солта имат магически сили

Ето защо японците поръсват сол в ъглите на домовете си

Народни поверия за солта и захарта

Древен ритуал със сол носи късмет и прогонва злите сили

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.