Никога не казвайте тези 6 неща на детето си

 дете

Да бъдеш родител е може би най-хубавото, но и най-отговорното нещо. Децата са тези, заради които си струва да живеем, които ще осмислят дните ни, но трябва да знаем, че не всичко ще бъде розово. Понякога ще има разногласия, понякога ще ни ядосват, няма да се заслушат в съветите ни и ще си правят това, което искат. Колкото повече растат, с толкова повече проблеми ще се сблъскваме. 

Но как трябва да реагираме? Как да се държим с децата си по време на спор?

Независимо как се чувствате в този момент, трябва да бъдете много внимателни с думите си и никога да не изричате тези фрази:

„Ти си … (обиден епитет)“

Независимо какво беля е направило детето и за какво ни е изнервило, трябва да бъдем много внимателни с думите. По време на спор може да изречем неща, с които да го обидим. Епитетите, които използваме, дори и несъзнателно, могат станат причина за наранени чувства или повишен гняв.


Тези думи, с които може да наречем детето си, по време на спор, биха могли да окажат голямо въздействие върху неговите взаимоотношения и самочувствие за години напред. Така че бъдете много внимателни!

„Никога не съм те искал/а.“

„Иска ми се никога не се беше родил.” – тези думи, които също несъзнателно може да излязат от устата ви в момент на гняв, ще се стоварят върху детето ви като бомба. Нима искате то да си мисли, че е нежелано и да се чувства зле? Сигурни сме, че не това целите, затова никога не изричайте такива неща, независимо колко сте ядосани!

„Ти беше грешка“ или „Ти съсипа живота ми!“

Още думи, с които трябва да внимавате. Обвинявайки неговото съществуване за всичко, което се случва, никак няма да ви направи да изглеждате достатъчно зрел, за да сте родител. Именно вие сте взели решението да си направите дете, но дори и да е било непланувано, няма нищо по-хубаво от рожбата. Ето защо тези думи, изречени от вас – неговите родители, могат да му оставят лош белег до края на живота му.

„Защо не можеш да си като__?“

Сравнявайки непокорно си дете с детето на съседите, например, което е послушно и изпълнително, според думите ви изобщо няма да реши проблема. Детето ви е в период, в който опитва да намери себе си, да се изгради като човек и сравненията няма да помогнат с нищо. Точно обратното – може да изиграят лошо шега, особено в тийнейджърските му години. Детето ви си е такова, каквото е и да искате от него да бъде някой друг, е все едно да му казвате: „Ти не си достатъчно добър/а, колкото трябва да си!“

„Млъквай, не ми пука!“

Слушането е много по-трудно и много по-важно, отколкото говоренето. Много малко хора са добри слушатели, но ако искате да имате стабилни отношения с детето си, трябва да се научите да го изслушвате и да го разбирате. Думи като: „Млъкни, няма да те слушам вече!”, няма да ви помогнат да изградите добра връзка с него. Така че, вместо да му крещите и да се ядосвате, когато има някакъв проблем, седнете, поговорете с детето си и го изслушайте много внимателно.

„Мразя те“ или „Не те обичам вече!“

Да се надяваме, че нито едно от тези твърдения не е вярно. Безсмислени и нетактични, единственото, което ще направят, е да създадат по-голяма пропаст между вас и любимото ви дете. Бъдете много, много внимателни, когато разговаряте с детето си, особено в момент на ярост. Родителите могат да кажат неща, за които после много да съжаляват!

инфо: iwoman.bg

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Вижте още: 

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕУВЕРЕНОСТТА В СЕБЕ СИ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.