Нови останки на хора от Помпей излязоха изпод пепелта на Везувий

pixabay.com

Археолози са открили останките на две жертви на вулкана Везувий, датиращи на почти 2000 години. Били са намерени в покрайнините на Помпей.

Нови фрагменти от кости и черепи бяха открити при разкопки на руините на вила с панорамна гледка към Средиземно море, разположена в покрайнините на римския град Помпей. Според учените жертвите на изригването първоначално са оцелели, когато Везувий е започнал да бълва пепел, но са загинали вследствие на мощната експлозия, която се е случила на следващата сутрин. Били са погребани под дебел слой пепел на дълбочина от цели два метра.

Анализът на костите на черепа и зъбите показа, че една от жертвите е била на 20-25 години. Нейните гръбначни дискове са деформирани вследствие на тежък ръчен труд. Другите останки са на мъж със здраво телосложение на възраст около 35-40 години. Останките на жертвите са намерени в стая, която се е намирала отстрани на подземен коридор, наречен “криптопортикус”.

Според учените по-младите останки са били на роб, а по-възрастният е бил негов господар, съдейки от дрехите, в които са били облечени, и външния им вид.

Комплексът се е простирал на площ от 44 хектара и това са останките на един от най-богатите градове в Римската империя по онова време. Благодарение на пластовете от пепел са били съхранени доста предмети, включително и останките от сградите. Това е помогнало и на труповете на жертвите на вулкана да се запазят така добре.

Намерени са в коридора на вилата, като най-вероятно са е опитали да намерят убежище там. Двата скелета са били открити след продължителни разкопки на около 700 метра от град Помпей. На мястото са били намерени и останките на три впрегнати коня.

Днес разрушеният град Помпей е една от най-посещаваните дестинации в Италия, като изригването на вулкана се е случило през 79 г. сл.н.е. Миналата година това място е било посетено от около 4 милиона души. В момента забележителността не може да се посещава от туристи поради коронавируса.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Археолози откриха в Помпей скелет на дете

Мъж е имал наистина лош ден в Помпей преди около 2000 г.

Туристка върна откраднати артефакти от Помпей, били прокълнати

Тук са загинали близо милион души

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.