Тази нощ Суперлуната ще бъде 14 000 мили по-близо до Земята

Тази нощ настъпва първото от четирите явления Суперлуна, които ще наблюдаваме през 2023 г.

Лунното шоу през юли обаче ще изглежда по-ярко на нощното небе от всяко друго пълнолуние тази година, съобщава CNN.

„Суперлуна се наблюдава, когато Луната изглежда по-голяма, погледната в перспектива от Земята“, обяснява д-р Шанън Шмол, директор на планетариума „Ейбрамс“ в Мичиганския държавен университет.

„Тъй като Луната обикаля около Земята, тя не е идеална окръжност. Така че има точки в орбитата ѝ, в които тя е малко по-близо или малко по-далеч от Земята.“, допълва ученият.

Когато небесното тяло достигне фазата на пълнолуние в точка от пътя си, в която е по-близо до Земята, то изглежда малко по-голямо и настъпва суперлуние.

Въпреки че разликата в размера на Суперлуната и типичното пълнолуние може да не се забележи веднага с просто око, първото лятно пълнолуние ще бъде по-ярко и ще се намира на 224 895,4 мили (361 934 км) от Земята.

Пълнолуния и суперлуния за 2023 г.: Докато през повечето години има 12 пълнолуния, през 2023 г. те ще бъдат 13.

Освен на 3 юли, през август ще има още две Суперлуни, а четвъртата и последна за годината ще изгрее на 29 септември.

Частично лунно затъмнение ще има на 28 октомври. Само част от Луната ще премине в сянка, тъй като Слънцето, Земята и Луната няма да се изравнят напълно.

Това частично затъмнение ще може да се наблюдава в Европа, Азия, Австралия, части от Северна Америка и голяма част от Южна Африка, допълва CNN.

източник: profit.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.