Няколко нелепи астрономически лъжи и измами

марс

1. „В този момент Марс е на най-близкото разстояние от Земята, на което някога ще бъде“

Вероятно често се чували новината (най-малко веднъж годишно), че „Марс ще бъде на най-близкото разстояние от Земята! Това се случва веднъж на 50 милиона години!“ или пък, че „Марс ще изглежда голяма колкото Луната!“. Вярно ли е това? Не.

Ако Марс някога изглежда голяма, колкото Луната, Земята ще е в огромна опасност. За да можем ние да видим Марс по този начин, това означава, че тя трябва да е изключително близо до нашата планета. Всъщност, Марс никога не се е приближавала на повече от 54 милиона километра. Дори на най-близкото си разстояние, Марс никога не би изглеждала по-голяма от точица на небето (погледнато с невъоръжено око).

китайска стена

2. Китайската стена е единственото нещо, създадено от човека, което се вижда от космоса

Това е мит, който продължава да се популяризира, но всъщност, това изобщо не е вярно поради няколко причини. Първо, астронавтите често изпращат снимки на градове и пътища, всички създадени от човешка ръка, които са лесно забележими от орбита.

Второ, зависи какво разбираме под „вижда се“. На някои изображения на НАСА, направени от Международната космическа станция, се вижда стената, но е много трудно да се различи. Това се дължи на размера й, разстоянието от което се гледа и факта, че материалът, от който е направена, не се различава от цветовете на района около нея.

Трето, някои радарни изображения показват стената ясно, но това е така, защото радарите могат точно да измерят височините и дължините на обектите с резолюцията, с която нашите очи не могат. Радарните изображения обаче могат да покажат и други създадени от човека конструкции.

марс

3. Лицето на Марс и множеството й монументи

От всички астрономически измами, това е една от най-вълнуващата и запомнящата се. Сега, когато разполагаме със снимки на Марс с висока резолюция, се убеждаваме, че няма доказателства на планетата да има лице, създадено от древни марсианци. Учените, които ежедневно използват информацията ни за Марс, която се предоставя периодично, смятат, че „лицето“ е явление, наречено палейдория – психологически феномен, който кара мозъка ни да вижда лица или други познати форми, когато наблюдаваме нещо непознато.

земята

4. Земята ще потъне в тъмнина

На всеки няколко месеца, някои световни медии излизат с новината, че на Земята ще настъпи затъмнение „през следващия месец“. Разбира се, важно е да уточним какво се разбира под „затъмняване/тъмнина“. Няма да има никаква светлина на Земята ли? Слънцето ли ще престане да свети? Звездите ли ще изчезнат? По някаква причина тези детайли никога не биват обяснени.

Според някои тази „новина“ се появява още през 2012 година, когато според календара на маите светът трябваше да свърши. Разбира се това не стана, но много хора вярват, а някои дори и очакват деня, в който Земята ще потъне в пълен мрак, необяснимо как и незнайно защо.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.