Млечния път е „откраднал“ звезди от по-малки галактики

млечен път

Нашата галактика е „откраднала“ някои от най-старите си звезди от други, значително по-малки галактики, които са се унищожили взаимно. Това са резултатите от направените симулации със суперкомпютър в британския университет „Дърам“. Учените са стигнали до заключението, че някои от най-старите звезди около нас, не са „тукашни“ и не са възникнали по време на процесите, които са зародили галактиката ни преди 10 милиарда години.

Останките от разрушените галактики, които са били съседки на Млечния път, са се формирали преди около 5 милиарда години и постепенно са били привлечени от силното гравитационно поле на териториите, които днес представляват „звездния ореол“ на Млечния път.

Андрю Купър, който е участник в проучването споделя: „Ние се превърнахме в звездни археолози и започнахме да откриваме местата, където е вероятно да има такива чужди и древни звезди. Също както скалните пластове на нашата Земя разкриват историята на планетата, Космоса пази историята на един праисторически период от живота на нашата галактика, който е приключил много преди зараждането на Слънцето.“

Екипа прави симулации, които проследяват различните процеси от миналото на Космоса.

Директорът на института по изчислителна космология в „Дърам“ – Карлос Френк, обяснява: „Нашите заключения са, че младостта на Млечния път е била доста бурна. Имало е голяма борба за надмощие между десетките новосформиращи се галактики.“

инточник: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.