Ограниченията паднаха, но COVID остана: Оптимизмът в Европа намалява

pixabay.com

При 88,3% напълно ваксинирано население, Дания отново обмисля да върне мерките…

Преди два месеца нещата в Дания вървяха добре. Всички останали вътрешни ограничения срещу разпространението на коронавирус бяха отменени, тъй като правителството обяви, че COVID-19 вече не е „болест, която е критична заплаха за обществото“.

Заради успешното разпространение на ваксините, датчаните по същество се върнаха към ежедневието преди пандемията. Те посещаваха нощни клубове и ресторанти, без да показват „зелен сертификат“, използваха обществен транспорт, без да се налага да носят маска и излизаха с големи компании от приятели, без да има ограничения.

Оптимизмът от средата на септември беше краткотраен.

Дания, подобно на много страни в Европа, сега обмисля дали да възстанови ограниченията, тъй като континентът се бори с вълната от случаи на COVID-19, които тласнаха региона обратно в епицентъра на пандемията.

Големи части от Европа се борят да преодолеят скокове в заразените, причинени от варианта „Делта“, на фона на облекчаването на ограниченията и забавянето на внедряването на ваксини в някои страни, като СЗО предупреждава, че половин милион европейци могат да умрат от COVID-19 в потенциално опустошителна зима.

В рамките на няколко месеца състоянието на Европа се промени драстично. До края на лятото много страни премахнаха строгите ограничения, след като нации, особено в западната част на блока, започнаха масова имунизация и случаите намаляха.

Сега, когато други части на света се отварят отново, Европа може отново да бъде изправена пред зима на подновени репресии.

Повторни ограничения

В понеделник датското правителство предложи повторно въвеждане на цифров „корона пропуск“ – използван като доказателство за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19 – за влизане в барове и ресторанти, тъй като страната е изправена пред трета вълна от инфекции, предаде Ройтерс.

Мярката ще подлежи на одобрение от парламента. А това идва на фона на постоянно нарастващи случаи – от малко над 200 ежедневни инфекции в средата на септември до около 2300 през последните дни.

Дания не е сама. Австрия тази седмица забрани на неваксинираните хора да посещават ресторанти и хотели на фона на рязкото увеличение на случаите. А Исландия отново въведе носенето на маски и правилата за социално дистанциране след нарастване на случаите.

Заболеваемостта в Германия чупи рекорди на дневна база. Във вторник страната регистрира най-високия си седемдневен процент на заразяване от началото на пандемията  –  213,7 случая на 100 000 души, според Института по инфекциозни болести Робърт Кох в страната (RKI).

В някои източни германски провинции, като Саксония и Тюрингия, процентът на нови случаи е повече от два пъти по-голям, над 400.

Morkadis

А във вторник френският президент Еманюел Макрон трябваше да се обърне към нацията на фона на скока на случаите – първата му голяма телевизионна реч от юли, когато обяви задължителни ваксинации за всички здравни работници.

Обединеното кралство също се бори с упорита поредица от нови инфекции, месеци след като честванията на „Деня на свободата“ в края на юли отбелязаха премахването на почти всички ограничения. Но за разлика от европейските си съседи, Обединеното кралство не планира скоро да възстановява ограниченията, включително задължителното носене на маски.

Имунизацията продължава

Увеличението на случаите в Дания идва след успешно въвеждане на ваксина, като 88,3% от пълнолетното й население е напълно ваксинирано, според Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC).

В понеделник министърът на здравеопазването Магнус Хойнике се опита да постави богатството на Дания в по-широкия контекст на продължаващата битка на Европа с COVID-19.

„Няколко европейски държави сега са в средата на своята четвърта вълна от коронавируса“, каза Хойнике по време на телевизионен брифинг, предаде Ройтерс. „В Дания се насочваме към нашата трета вълна.“

Европейският съюз като цяло е световен лидер по ваксинации, като 75% от възрастните са напълно ваксинирани, според ECDC.

Но внедряването е изключително неравномерно в целия блок; от източната страна Румъния и България са напълно ваксинирани съответно само 40% и 27% от възрастните си.

Сега страните все повече насочват вниманието си към бустерни ваксини в опит да спрат разпространението на вируса през зимните месеци и перспективата за непопулярни ограничения през коледния период.

Германия и Австрия предложиха бустерни ваксини за всички шест месеца след получаването на втората им ваксина. Франция започна да прилага бустерни ваксини на своите граждани над 65-годишна възраст, тези с основни здравословни проблеми и лицата, които се грижат за тях. Междувременно Обединеното кралство вече е приложило повече от 10 милиона трети дози, написа в Twitter премиерът Борис Джонсън тази седмица.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Откриха мистериозен „ген в гена“ на коронавируса

Сноудън предупреждава: мерките за наблюдение, които създаваме сега, ще надживеят коронавируса

Петър Дънов предвидил коронавируса още през 1938 г., дал и рецептата за спасението

От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.