Огромен астероид се е насочил към Земята! Възможен удар 2022 г.

Астероиди е название на малки, подобни на планети небесни тела, чиято орбита е около Слънцето. Размерите им са по-малки от тези на обикновените планети. Те са с диаметър над 50 метра, за разлика от други малки небесни тела, които наричаме метеорити.

За същността на астероидите като небесни тела е характерно, че ги смятат за останки от стария планетарен диск, от който са се формирали всички планети. Те не са били изхвърлени извън нашата Слънчева система и сега тяхното местоположение е в астероидния пояс.

Названието астероид, което в буквален превод значи на вид като звезда, е използван за първи път от астронома Хершел, за да обозначи наподобяващите планети тела, съставени от скални и метални отломъци. Това ги прави различни от кометите.

Друга тяхна особеност, отличаваща ги от опашатите звезди, е, че могат безпроблемно да навлязат в атмосферата на Земята и да стигнат нейната повърхност, докато кометата експлодира с навлизане в атмосферата поради своята различна природа.

Астероидите се явяват по тази причина опасни небесни тела поради сравнително голямата си маса и вероятния сблъсък с нашата планета. От всички астероиди в космическото пространство опасни са тези, чиято орбита се пресича със земната. При тях съществува възможност в бъдеще да се сблъскат със Земята.

Преди 21 години започва въвеждането на автоматични системи от висок клас за прихващане и наблюдение на астероиди, като се отделят тези, които реално могат да се окажат в опасна близост. Тези наблюдатели, работещи в полза на Земята, периодично дават информация за заплашващи ни астероиди.

Последното такова съобщение идва от американската агенция за космически изследвания – НАСА, в което се посочва нова потенциална опасност. Тя идва от астероид, наречен JF1, който се приближава към планетата. Определена е вече и възможната дата на сблъсъка. Тя е след три години – 2022, а датата е национален празник у нас – 6 май.

Според големината на тялото са определени и периметрите на заплахата. Може да бъде изтрит цял град от лицето на Земята.

Ударът ще е толкова силен, че може да се сравни с действието на 230 килотона тротил. Като сравнение се сочи атомната бомба в Нагасаки, освободила енергия от 15 килотона тротил.

Не се посочва нито място, нито дори континент, където може да се осъществи сблъсъкът. Остава надеждата, че небесното тяло ще промени траекторията си и ще се размине с планетата ни.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Вижте какво ще се случи, ако голям астероид удари Земята

НАСА ще посети астероид с ценни метали на стойност 1 квинтилион долара

Удар с гигантски астероид е предизвикал 300 метрово цунами на Марс?

Земята потънала в пълен мрак за 2 години след астероида, убил динозаврите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.