Огромна дупка зейна в слънчевата корона, удря ни геомагнитна буря

слънце

Геомагитна буря ще удари Земята тази седмица, съобщава „Фокс нюз“, цитирана от „Телеграф“.

Американската телевизия се позова на предупреждение, издадено от Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания (НОАА) на САЩ. Според тази прогноза ще възникне геомагнитна буря от клас G1. Това ще стане на 18 и 19 април (четвъртък и петък).

Явлението се дължи на факта, че в слънчевата корона се е отворила гигантска дупка, през която се излива поток от слънчев вятър към Земята. Короналните дупки са области, в които температурата и плътността на слънчевата плазма е намаляла няколко десетки пъти. В резултат на това се образува отвор в магнитното поле на Слънцето, откъдето се излива поток от йонизирани частици. Ако слънчевият вятър е насочен към Земята, той може да предизвика геомагнитни бури.

Въздействието на измененията в магнитното поле на Земята върху хората, животните и приборите се оценява по петобалната скала, в която G1 е най-ниската степен. При нея може да се очакват леки колебания на напрежението в електроенергийната мрежа и едва доловими колебания в спътниковите системи за комуникация.

В дните на магнитни бури човек трябва да бъде максимално внимателен към своето здраве. Промените в магнитното поле може да повлияят на скоростта на реакциите, а също така на работата на сърдечно-съдовата система, което да предизвика сърдечни болки, мигрена, отпадналост и т.н.

инфо: novini.bg

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.