Огромни наводнения очакват Европа

наводнение

Значителни територии на Западна, Централна и Източна Европа след 30-70 години ще се намират под заплахата от глобален потоп, в случай че човечеството не вземе необходимите мерки. Такава е прогнозата на доклада на Европейската агенция по околната среда, съобщава New Scientist.

За първи път агенцията е провела глобален мониторинг на състоянието на водните ресурси на Европа и е съставила прогноза по заливане на редица територии на континента.

Климатолозите смятат, че към 2050 година икономическите щети от наводненията ще нараснат пет пъти, а към 2080 година – 17 пъти. Сред териториите, намиращи се под заплаха, се назовават районите, разположени в долините на най-големите реки – преди всичко Рейн и Дунав.

За последните сто години в Европа са унищожени 90 процента от заливните равнини, които по време на наводнения защитават ниските райони по течението на реките от излишъците вода. Прогнозата на агенцията е основана на анализ на предишни наводнения, съхранени темпове на глобалното затопляне и липса на мерки за борбата с тях. Учените са представили следните данни.

В периода между 1980 и 2010 г. в 37 европейски страни са регистрирани 3563 наводнения. Най-много бедствия е имало през 2010 г. (321 наводнения в 21 страни). Най-много пострадали е имало в Италия (6,7 млн. души, или 11% от населението), а най-съществено е пострадала Унгария (1,8 милиона души, 18% от площта). С течение на времето от катастрофи ще страдат все повече хора и територии.

Учените предлагат комплексно решение на проблемите с наводненията в Европа. От една страна, то включва борбата с глобалното затопляне, а от друга – възстановяване на естествените екосистеми на речните водоеми и заливните зони, обобщава Lenta.ru.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

КАТАКЛИЗМИТЕ, ПРОМЕНИЛИ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Яна 8 години ago
    • Анна Баччи 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.