Около 40 000 души са необходими за колонизирането на чужда планета

планета

Човечеството ще трябва да създаде наистина огромен космически кораб, ако иска да колонизира планети извън слънчевата система, пише Space.com.

Населението, необходимо за основаването на космическа колония трябва да наброява между 20 000 и 40 000 души, смята Камерън Смит, антрополог в Портландския щатски университет в Орегон. Група от хора с такава големина би съдържала демографското и генетично разнообразие, които биха дали на колонията шанс да оцелее по време на дългото пътуване и заселването на нов свят.

В миналото учените са допускали, че няколкостотин души ще са достатъчни, за да основат селище на чужда планета, но според Смит вече е време за преосмисляне на тази теза. „Исках да преосмисля въпроса“, казва той.


„Измина доста време, през което се натрупаха нови познания за генетиката на населението“, допълни той. В изследването си ученият е разгледал космическа мисия, която би продължила около 150 години. Изчисленията му, базирани на теорията за генетиката на населението и компютърно моделиране, сочат, че групата на космическите колонизатори трябва да се състои от между 14 000 и 44 000 души.

„Оптималната група би наброявала 40 000 души, от които 23 000 мъже и жени в репродуктивна възраст“, обяснява Смит.

По думите му на пръв поглед тази цифра изглежда шокиращо голяма, но всъщност тя би била гаранция за запазване на добро здраве в продължение на пет поколения. „Почти няма естествена популация от гръбначни, която да е под 7000 индивида“, казва изследователят.

„Когато популациите минат под тази граница, понякога оцеляват, но повечето пъти започва процес, наречен демографски циклон или циклон на измирането“.

инфо: http://cosmos.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.