Остров Фи Фи Лей в Тайланд

2

Остров Фи Фи Лей е вторият по големина остров от тайландския архипелаг Фи Фи, разположен в Андаманово море. Той принадлежи към провинция Краби и се състои от пръстен от стръмни варовикови хълмове и няколко залива, най-известният от които е Мая Бей, популяризиран от филма с Леонардо Ди Каприо – Плажът.

3

Преди да се заснеме продукцията през 2000 година залива далече не е бил толкова известен и не се е радвал на множество посещения от туристите. Днес той е номер 1 сред атракциите в района и е окупиран от десетки лодки, превозващи хиляди желаещи да се докоснат до това райско кътче.

4

По време на снимките 20th Century Fox променя някои пясъчни дюни и премахва малък брой кокосови дървета и треви, за да разшири плажната ивица и да я превърне в още по-впечатляваща. След привършването на филма компанията е трябвало да върне плажа в първоначалния му вид, но подтикнато от мнозина защитници, вярващи, че тези действия са нанесли големи щети на екосистемата, тайландското правителство завежда дело срещу филмовата фирма.

5

Съдебните дела се проточват в продължение на години и преминават през различни инстанции. Едва през 2006 г. Върховния съд на Тайланд потвърждава решението на Апелативния съд, че снимките са навредили на околната среда и осъжда виновниците – 20th Century Fox и някои тайландски правителствени служители.

6

Други интересни места за посещение на острова са Заливът на маймуните, Пещерата на викингите и една лазурна лагуна.

Залива на маумуните е малко местенце, осеяно с маймуни, които са се научили, че хората ги хранят и без притеснение и страх идват да раздват туристите, които в замяна им дават плодове на готово.

7

Пещерата на викингите може да се види от лодката по пътя към Мая бей. По стените й имало древни рисунки напомнящи техните кораби и в нея гнездят птици, чието месо служи за направата на  много скъпа супа. Има възможност да се посети и от вътре.

инфо: hobyto.com

Вижте още: 

30 ПЪТЕШЕСТВИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ ПОНЕ ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА СИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.