Откриха висока концентрация на органични материали на Церера

церера

Нов анализ на данните от мисията на НАСА Dawn (Зора) предполага, че органична материя може да съществува в изненадващо високи концентрации на повърхността на планетата джудже Церера.

Миналата година учените от мисията на НАСА Dawn, обявиха откриването на органични материали – въглеродни съединения, които са необходими компоненти за живота, разположени на места по повърхността на планетата джудже Церера (a.k.a. Церес).

Сега, нов анализ на данните, направен от изследователи от университета „Браун“ предполага, че на тези места могат да се съдържа много по-голямо изобилие от органични вещества, отколкото първоначално се смяташе.

Констатациите, публикувани неотдавна в изданието Geophysical Research Letters, пораждат интригуващи въпроси за това как тези органични вещества достигат до повърхността на Церера, а методите използвани в новото изследване, също биха могли да осигурят шаблон за интерпретиране на данни за бъдещи мисии, твърдят изследователите.

„Това, което показва изследването е, че можете да получите наистина различни резултати, в зависимост от вида на органичния материал, който използвате, за да сравните и тълкувате данните на Церера“, казва Хана Каплан, изследовател в Браун. „Това е важно не само за Церера, но и за мисии, които скоро ще изследват астероиди, които също могат да съдържат органичен материал“.

Органичните молекули са химическите градивни елементи за живота. Откриването им на Церера не означава обаче, че там съществува живот или някога е съществувал такъв; небиологичните процеси могат да доведат и до създаване на органични молекули. Но тъй като животът, както го познаваме, не може да съществува без органичен материал, учените се интересуват от това как се разпространява той в Слънчевата система. Наличието на органичен материал върху Церера създава интригуващи възможности, особено защото планетата джудже е богата на воден лед, а водата е друг необходим компонент за живота.

Оригиналното откритие на органични вещества на Церера е направено с помощта на визуален и инфрачервен (VIR) спектрометър на космическия кораб Dawn, който минава в орбита около планетата джудже през 2015 г.

Чрез анализиране на моделите, в които Слънчевата светлина взаимодейства с повърхността на планетата джудже, кои от вълните се отразяват и кои се поглъщат, учените могат да разберат какви съединения присъстват на Церера. Инструментът VIR получи сигнал, показващ наличието на органични молекули в района на кратера Ернютет на Северното полукълбо на Церера.

За да се получи първоначална представа колко изобилни са тези съединения, изследователският екип сравнява VIR данните от планетата джудже с лабораторни отражателни спектри на органичен материал, образуван на Земята. Въз основа на този стандарт изследователите стигат до извода, че между 6 и 10% от спектралния подпис, който те откриват на Церера, може да се обясни с органичната материя.

Но за нуждите на това ново изследване Каплан и нейните колеги искат да преразгледат тези данни, използвайки различен метод. Вместо да разчитат на земните скали, за да тълкуват данните, екипът се обръща към извънземен източник: метеорити. Някои метеорити – парчета въглероден хлорид, които са паднали на Земята след изхвърлянето им от астероиди показват, че съдържат органичен материал, който е малко по-различен от това, което обикновено се среща на нашата планета. Работата на Каплан показва, че спектралното отражение на извънземните органични вещества е различно от това на земните.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Светлото петно на Церера – загадка за НАСА

Кратерът с тайнствените петна Церера е по-висок от Алпите

Мистериозна връзка между пирамидите в Египет и пирамидата на планетата Церера

„Звезда на смъртта“ предсказва гибелта на Слънчевата система

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.