Откриха загадъчен град на изчезнала цивилизация, скрит в горите на Колумбия

Изследователи са открили неизвестен до този момент град, скрит в изолирания горски масив Сиера Невада д Санта Марта, който се простира покрай карибското крайбрежие на Колумбия.

Именно там са се родили легендите за златния град Елдорадо. Затова и е напълно възможно учените да са открили именно него.

Градът е основан приблизително през 800 година от нашата ера и е бил напуснат по време на испанското нашествие. Руините са разположени на върха на горски хребет на височина 1500 метра и са скрити сред дърветата.

Изследователят от National Geographic Албърт Лин и археологът Сантяго Гиралдо, изучаващи региона в продължение на 20 години, са открили древния град с помощта на технология, наречена LIDAR, която позволява да се вижда дори и през силно обрасли местности.

Специалното устройство било разположено в самолет, за да може от въздуха да „обстреля“ местността с лазерни импулси с честота няколко хиляди пъти в секундата.

Това позволило да бъде направена детайлна 3D-карта, която разкрива топографията на местността и каквито и да е артефакти върху нея, дело на човешка ръка. Всичко това нямало как да бъде забелязано с невъоръжено око.

Изследователите твърдят, че откритият древен град вероятно е бил построен от тайнствената циливизация Тайрон, която някога владеела териториите в Сиера Невада и част от карибското крайбрежие.

За този народ не е известно много. Но неговото съществуване е документирано в записките на испанските завоеватели, чиято жажда за злато създала и легендата за златния град Елдорадо.

Когато испанците доплували до карибското крайбрежие в началото на 16-ти век и се срещнали с хората от Тайрон, те били поразени от златните украшения, носени от туземците.

С течение на времето се появила и легендата за това, че съществува цял град, покрит със злато. Испанците, обаче, така и не успели да го открият.

Съвременните технологии хвърлят повече светлина върху историята на Тайрон в горната част на Колумбия.

„Това е точно такъв случай, когато не очакваш да откриеш цял изгубен град. Но след това нещата се стичат така, че това става възможно“, казва единият от учените пред Newsweek.

Археолози, проявяващи интерес към хората от Тайрон, изследвали местността с десетилетия, за да научат повече за цивилизацията, съществувала преди повече от 500 години.

И независимо дали това е Елдорадо или не, откритието му има огромно значение за науката и историята.

Morkadis

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Този човек се натъква на цял древен подземен град, докато ремонтира дома си

Древен град в Русия крие повече загадки от египетските пирамиди, никой не е разгадал тайната му

Вавилон – най-великият, важен и почитан град в човешката история

Най-загадъчните древни градове

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.