Откриха за пръв път извънземен протеин в метеорит

За първи път в историята на изучаването на космическите тела е открит протеин, който може да се нарече извънземен. Откритието е направено по време на анализ на метеорит, паднал в Алжир преди 30 години, съобщи БГНЕС.

По време на изследването на метеорита, известен като Acfer 086, учените са успели да открият протеина хемолитин, според официалния уебсайт на Корнелският университет. Откритието е направено от служители на Световната метеорологична организация (СМО).

Специалистите отбелязаха, че структурата на хемолитина е подобна на земните протеини, но съдържа деутерий – изотоп на водород.

Учените предполагат, че протеинът се е образувал преди около 4,6 милиарда години в протопланетарния диск, който заобикаля слънцето. Съществува и теория и за непротеинова природа на произхода на хемолитина. При всички случаи учените ще продължат изследването, за да направят своето заключение.

Известно е, че именно метеоритите са донесли на Земята много „градивни елементи“, които са влезли в състава на планетата. Пример е цианидът: той е бил „пришълец“ от космоса и впоследствие е изиграл значителна роля за образуването на жизненоважни молекули.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Биещото сърце на Плутон кара ветровете да духат на обратно

Венера – огненият близнак на Земята

Атмосфера с кислород може да се среща доста често във Вселената

Нови факти за Слънцето, които шашнаха учените

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.