Откриха планета, която се върти около две звезди

Обсерваторията TESS е открила в съзвездието Рак екзопланета, която се върти около две звезди. По размери обектът е съпоставим с Юпитер. Статията за откритието е публикувана в изданието The Astronomical Journal.

Названието „Татуин“ за подобни планети е в чест на родината на Люк Скайуокър от „Междузвездни войни“. Първият „Татуин“ е открит от орбиталния телескоп Kepler през 2011 госина, а за последните години учените са открили около двадесет подобни екзопланети. Трудностите в тяхното търсене са свързани с това, че за тази цел е необходимо провеждането на много продължителни наблюдения, което е недостъпно за повечето наземни телескопи.

Астрономите са установили, че подобни планети могат да се откриват с помощта на орбиталния телескоп TESS, който е заменил известния Kepler в началото на 2018 година. За разлика от своя предшественик TESS променя своето полезрение всеки месец, а не наблюдава един и същи участък от небето. Това позволява да се търсят планети във всички ъгълчета на галактиката, но пречи на откриването на татуини.

Учените решили този проблем благодарение на това, че татуините се въртят около две звезди. Астрономите обърнали внимание, че в някои случаи тези екзопланети ще закриват светлината първо на едното, а после на другото светило, което позволява еднозначно да се идентифицират следи от тяхното съществуване в двойни звездни системи.

Ръководени от тази идея, учените анализирали снимки на TESS от януари 2020 г и открили следи от татуин край двойната звездна система TIC 172900988b. Тогава телескопът бил насочен към съзвездие Рак.

В тази звездна система учените открили планета с размерите на Юпитер, която извършва едно пълно завъртане около светилата за около двеста земни дни. Точната маса на екзопланетата засега не е известна, но учените предполагат, че е около хиляда пъти по-тежка от Земята.

В началото на следващата година TESS за пореден път ще бъде насочен към съзвездие Рак. Учените се надяват, че повторни наблюдения на звездната система TIC 172900988b ще потвърдят съществуването на татуина. С тяхна помощ астрономите смятат да уточнят масата и орбитата на екзопланетата, което е важно за оценка на обитаемостта на нейните потенциални спътници.

източник: actualno.com

Вижте още:

Еуфория сред уфолозите: НЛО се зарежда от Слънцето (ВИДЕО)

Най-мистериозната звезда в нашата галактика

Звезда лети из Млечния път с 3.2 млн. км/час

Откриха черна дупка с 55 000 пъти масата на Слънцето

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.