Откриха уникален кратер в Ямал

кратерВ Ямал е открит гигантски кратер. Пилоти на хеликоптери, които обслужват нефтената и газовата промишленост в района, са заснели обекта от въздуха. Те съобщават, че той е толкова голям, че в него спокойно могат да се спуснат няколко хеликоптера Ми-8, предаде Нюзру.

Кратерът е разположен на няколко десетки километра от Бованенското находище, което е най-голямото по запаси на газ в Ямал. По данни на „Челябински вестник“ на дъното има мощен подземен поток.

Авторът на видеозаписа от хеликоптера казва, че зеленината наоколо е гора, допълва БТА. Грунтът около кратера е изхвърлен навън, а тъмният цвят свидетелства за температурно въздействие. Изданието Stormnews уточнява, че гората наоколо не е огромна, но все пак размерите й са впечатляващи.


От групата „Тюмен-Космопоиск“ подчертават, че кратерът не може да бъде оприличен на типично карстово пропадане. Възможно е в началото да е имало взрив (изкуствен или метеоритен), а след това почвата да е пропаднала в широката подземна река.

„Челябински вестник“, като се позовава на пилотите, съобщава, че работещите в района не са извършвали сондажи или взривявания. Размерът на кратера показва, че мощността на предизвикалия го взрив е сравним с този на неголяма атомна бомба.

Вижте още: 

ИМАЛО ЛИ Е ЯДРЕНА ВОЙНА В ДРЕВНОСТТА?

инфо: http://inews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.