Паметта и вниманието работят най-добре в определени сезони

Мозъчно сканиране показва, че краткосрочната памет е в най-добра форма през есента, а в най-лоша през пролетта.

В средата на декември способностите ни за концентрация са най-слаби. Вниманието ни се достига върховата си точка преди месец юни. Д-р Джил Вандевале, един от авторите на изследването, посочва, че причините са множество.

„…може да сме настроени към по-ниска мозъчна активност през зимата и това да е причината за промените. Но в съвременното общество сме еднакво активни през цялата година.“

Може да се окаже, че хората, които изпитват сезонно афективно разстройство може да са особено податливи към когнитивни промени през годината.

В ламките на изследването 28 мъже и жени е трябвало да правят различни тестове в рамките на година. Използвани са както мозъчно сканиране, така и поведенчески тестове. Разликите са се отразили единствено на скенера, но не и в тестовете. Изследването е публикувано в научното издание PNAS.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Ако музиката ви кара да настръхвате, вашият мозък може да е специален

Мозъкът – наш приятел или наш враг?

Откритие: Човешкият мозък и Вселената са устроени по един и същи начин

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.