Пандемиите не са от вчера: Чумата от 14 век се предавала по въздуха

Археолози и криминалисти изследвали старателно 25 скелета на поразени от чума от XIV в., открити под лондонския площад „Чартърхаус”

Те правят извода, че най-накрая са разкрили загадката на Черната смърт – пандемия от чума, свирепствала в Европа в средата на XIV столетие. Специалистите са уверени, че разпространената теория, че преносители на смъртоносната болест са били бълхите и плъховете, е невярна. Само по въздушно-капков път инфекцията е могла да се разпространява и да убива толкова бързо.

В Англия чумата „идва” от Централна Азия през есента на 1348 година и още през пролетта на следващата година покосява 60% от населението. Ако се моделира ситуацията за XXI век, това означава, че болестта би унищожила 5 милиона души!

Според специалисти всяка болест, разпространяваща се с такава скорост би трябвало да попада в белия дроб на жертвата и да се предава при кашляне и кихане. Затова формално е по-правилно да се говори за епидемия от пневмония, а не от бубонна чума.

Анализът на скелетите, открити под площад „Чартърхаус” в Северен Лондон, свидетелстват също, че в момента на заразяването жертвите са били с отслабено здраве. Това също обяснява голямата скорост, с която поразявала болестта.

източник: popantofi.com

Вижте още:

Тайните на пандемията на модерните времена – Бърнаут

От кой град е започнала ХИВ пандемията и как?

На всеки 100 години на планетата избухва пандемия. Съвпадение?

Предсказан ли е коронавирусът?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.