Парижките потайности – Парижката Света Богородица

Има ли човек на света, който поне един път в живота си да не е мечтал да посети Париж?

Париж – центъра на Европа, световната столица на модата, град с богато историческо минало. Париж където се развива действието на безсмъртия роман на Дюма „Рицарят на Мезон руж“, който много от нас за чели още в юношеските години и са преживявали тайнствата на града.

В Париж всеки може да намери неговото си кътче, онова място, което на него най-много ще му хареса. Има какво да се види от Версай, през Мулен руж, Сакре кьор, та до Лувъра и Айфеловата кула. Ако пък случайно сте любител на мистичното и загадъчното нека ви насочим към местата, които е задължително да посетите щом си падате по тайнствени истории.

Нотр-Дам дьо Пари (Парижката Света Богородица)

Много, много отдавна са тръгнали преданията и легенди, че в каменните стени и орнаментите на тази сграда са скрити дълбоко рецептите на философския камък, който превръща желязото в злато. В късното Средновековие Нотр-Дам е център на алхимически сборища. Архитектурата на Парижката Света Богородица е мистична и често е определяна като силно повлияна от херметизма, философско течение основано на текстовете в „Корпус Херметикум“.

Неговият автор Хермес Трисмегист (Триждивеликия) е вдъхновител на редица кабалистични традиции през Ренесанса и е почитан като божествен извор на мъдрост в редица манускрипти от алхимичната литература. Архитектурата на Нотр-Дам дьо Пари е различна от всичко познато като християнска традиция. Всеки елемент е наситен с окултни символи. Да, именно окултни, а не религиозни.

Особено горещо ви препоръчваме да обърнете по-голямо внимание на някои религиозни стъклописи в катедралата, изпъстрени с различни сюжети. И ще разберете всъщност, че те са доста отдалечени от християнските традиции. Един от централните витражи – розата, която изобразява Дева Мария облечена с червен плащ, под който се подава зелена рокля. По традиция обаче Света Богородица е облечена в небесно синьо.

През средновековието Масоните са ползвали храма за изпълнение на техни тайнствени ритуали, като посвещаване в петнадесета степен – «Кавалер на Изтока и Меча ». Този ритуал се е извършвал в помещение разделено на червена и зелена половина. Дали случайно зеленият и червения цвят присъстват в облеклото на Богородица?

Но загадките на стъклописите и шифрите в каменните орнаменти не са единствената тайна на Нотр-Дам. В паважа пред входната решетка е вградена кръгла бронзова плочка с надпис: «нулев километър». Оттук се изчислява разстоянието до всяка точка във Франция. Но според друга версия това не е просто условна точка за отчитане на разстояния, а точката “Зеро”, от която е започнал да се изгражда Париж и именно тук е разположени и сакралния център на града. Поверието гласи, че ако застанете пред надписа и си намислите желание, то обезателно ще се сбъдне. Пробвайте.

Гранд Опера

Чували ли сте за Фантома от Операта? Легендата гласи, че тайнственият призрак и до ден днешен се появява в една от ложите. Дори и да смятате, че призракът е измислица от готическия роман на Гастон Льору, задайте си въпроса защо в договора на всеки директор на Операта винаги присъства точка, според която той няма право да допуска зрители в ложа №5 на първо ниво. Тя си е за фантома.

Веднъж в далечната 1896 г. в Операта вървяла постановка на «Фауст». В момента, в който известната актриса, примадоната Карон, изпълняваща ролята на Маргарита произнесла репликата: «О, тишина! О, щастие! Непроницаема тайна!» огромен полилей от бронз и кристал се откъснал и паднал.

По неизвестни причини се е повредила една от противотежестите, които крепят това огромно съоръжение и то рухнало на главата на зрителите. Въпреки многото пострадали по някаква щастлива случайност е загинала само една разпоредителка. Всички видели в тази трагедия някакъв мистичен знак и до ден днешен го определят като дело на Фантома от Операта.

Morkadis

инфо: osata.eu

Вижте още:

Алхимията – древна наука с интересна история

Зловещи места, от които тръпки да те побият

Как Кольо Фичето спасил катедралата Света Богородица в Париж

Интересни и редки СНИМКИ на Париж под вода

Масонските разклонения и филиали

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.