Пеенето на Марс е лоша идея – ето защо

pixabay.com

Международен екип учени са анализирали звуците, записани от марсохода Perseverance, и са изчислили скоростта на звука на Червената планета. Тя се оказала значително по-ниска, отколкото на Земята. При това била открита интересна особеност: различните звукови честоти се движат с различна скорост на Марс. Ако някога там се заселят колонизатори, ще им бъде трудно да общуват.

Марсоходът Perseverance, изработен от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, кацна на Марс през февруари 2021 г. и оттогава изучава повърхността на Червената в района на кратера Езеро. Сред инструментитет на марсохода за първи път с включени два микрофона, така че можете да чуете как звучи Червената планета на сайта на Perseverance.

Учените са анализирали събраните аудиоданни и са установили скоростта на звука на Марс, пише Phys.org. Слушайки лазерните изстрели помарсианската почва при събирането на образци, изследователите измерили времето, необходимо на звука от лазера да удари скалата. Изчисленията показали, че звукът на тази планета се разпространява със скорост 240 м/с. На Земята скоростта на звука във въздуха е приблизително 331 м/с.

Изследователите са открили също, че различните честоти на звука се движат с различни скорости. Над 400 Hz скоростта нараства с около 10 м/с. Това означава, че комуникцията на Марс няма да бъде лесна, тъй като отделните звуци от речта ще достигат до ушите на слушателя по различно време, което ще затрудни тяхното възприемане.

Освен това микрофонът успял да измери повърхностната температура на Марс близо до марсохода. Чрез записване на физически измервания всеки път, когато Perseverance изстрелвал лазерен лъч, изследователите успели да изчислят бързи температурни промени.

Учените ще наблюдават колебанията в скоростта на звука през цялата година, за да идентифицират и анализират вероятните промени през зимните месеци и прашните бури.

Според шефа на SpaceX Илон Мъск първите астронавти ще могат да кацнат на Марс през 2029 г. Те ще отлетят, разбира се, с ракета Starship от ново поколение, която се разработва от неговата компания.

източник: actualno.com

Вижте още:

Тази необикновена находка на Марс прилича на проход към… какво?

Curiosity откри на Марс възможно доказателство за извънземен живот

Мистерията на марсианските свлачища

В подземните пещери на Марс може да има живот

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.