Пет начина да запазите мозъка си млад

мозък

Човешкият мозък губи част от капацитета си с времето, но добрата новина е, че мозъкът е машина, способна да расте отново и да учи нови неща през целия живот. За да се случва това обаче, от съществено значение е мозъкът и тялото да се тренират, пише Huffington Post.

Вижте няколко уникални начина да поддържате мозъка си във форма с напредването на възрастта:

1. Хатха йога

Освен че подобрява гъвкавостта ви, хатха йога ви помага да се отпуснете, докато в същото време подсилва функцията на мозъка. Проучване от 2014 г. сред над 100 души на възраст над 55 г. показва, че при хората, които са практикували хатха йога по три дни в седмицата в продължение само на осем седмици, се отчита подобрение на познавателната функция и на концентрацията.

От практикуващите хатха йога се изисква да се съсредоточат върху дишането и контрола, поради което тя може да ви помогне да се концентрирате по-добре.

2. Билки и подправки

Храненето също играе важна роля за доброто състояние на мозъка. Определени билки и подправки са известни с това, че подобряват познавателните способности и паметта – особени тези, които се съдържат в кърито.

Куркумата, която е известна със своя ярък жълт цвят, е сред полезните подправки. Тя не само, че има антивъзпалителни свойства, но също така разрушава амилоидните плаки в мозъка, които пречат на предаването на нервните импулси и които се свързват с болестта на Алцхаймер.

Ако кърито не е вашата подправка, можете да опитате с розмарин. Розмаринът също подпомага паметта, като според някои проучвания дори само миризмата му я подсилва.

3. Медитация

Никога не подценявайте силата на прочистването на главата ви в днешния напрегнат свят. Медитацията не само намалява стреса, повишава щастието и подобрява себеусещането, но се оказва, че се отразява доста добре и на паметта.

Според проучване на Харвардския университет участници, които са медитирали три пъти на седмица по половин час в продължение на осем седмици, след това са имали по-голяма плътност на сивото вещество в хипокампа.

 4. Кръстословици

Вместо да играете игра на телефона си, можете да решите кръстословица във вестника или судоку. Неща като тези упражняват мозъка ви, на който му се налага да си спомня различни факти или пък да мисли логично.

Morkadis

Проучване от 2012 г. показва, че при хората, които през целия си живот са решавали кръстословици, чели са или са играли някакви логически игри, вероятността да развият мозъчните плаки, свързани с Алцхаймер, е много по-малка.

Уил Шорц, който измисля кръстословици за New York Times, споделя наскоро пред Huffington Post, че кръстословиците упражняват най-много части от мозъка.

5. Тенис на маса

Играта със сигурност изпробва рефлексите ви и ви кара да действате инстинктивно и бързо. Смята се, че тенисът на маса упражнява няколко части на мозъка, а според някои проучвания той дори подобрява мозъчното кръвообращение и може да забави деменцията.

Нищо чудно, че някои наричат тениса на маса „шах на стероиди.“

инфо: profit.bg

Вижте още: 

ПЕТ ДОБАВКИ КЪМ ХРАНАТА, КОИТО УБИВАТ МОЗЪКА НИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.