Почивката не е губене на време! Отдъхвайте си с чиста съвест

pixabay.com

Какво се случва, когато продуктивността е единствената цел в живота, а забавленията са загуба на време?

Изследване на американски експерти по маркетинг показа, че когато ежедневната почивка е приоритет, хората са по-щастливи и по-продуктивни, това е добре за психичното им здраве, съобщи ЮПИ.

Мнозина често изпитват угризения, ако решат вместо да прекарат допълнителен час в офиса, да се разходят в парка.

„Има много изследвания, които показват, че свободното време е полезно за психичното здраве и то ни прави по-продуктивни, намалява стреса“,

обясни Селин Малко, доцент по маркетинг от щатския университет на Охайо в Кълъмбъс. „Но ние установихме, че ако хората започнат да мислят, че почивката е губене на време, може да получат депресия и са по-стресирани“.

Учени от университетите на Охайо, Харвард и Рътгърс направили серия експерименти със студенти, за да установят какво се случва, когато продуктивността е единствената цел в живота, а забавленията са загуба на време.

Студентите, които гледали на почивката, спорта и забавленията като на загуба на време, били по-тревожни и стресирани, по-малко щастливи, установил един от експериментите.

В друг доброволците отговорили как са прекарали Хелоуин. Тези, които мислели, че развлечението е загуба на време, не се били забавлявали на празника.

Отрицателното отношение към почивката се прехвърля към отричане на всичко, което е забавно. Това проличало и в друг експеримент, в който участниците трябвало да прекъснат отегчителна работа, за да гледат кратко видео с котки.

Резултатите от изследването са публикувани в „Списание по експериментална социална психология“.

източник: vesti.bg

Вижте още:

Защо получаваме това, което не искаме?

Вече нищо не ви радва? Ето как да се справите с анхедонията

7 начина за справяне с чувството за вина

Защо съвпаденията може би не са случайни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.