По-глупави хора – това е един от ефектите на замърсяването на въздуха

смог

Знаем, че замърсяването на въздуха вреди на физическото ни здраве. Оказва се обаче, че има пагубен ефект и върху нашата интелигентност.

Според ново изследване, проведено от учени от САЩ и Китай, излагането на замърсен въздух може има огромно влияние върху когнитивните възможности на човек. Учените публикуваха своята студия в Proceedings of the National Academy of Sciences в началото на седмицата.

За да проверят връзката между замърсения въздух и когнитивните способности на човек, изследователите се заровили дълбоко в базата данни на Панелните изследвания на китайското семейство (China Family Panel Studies) – ежегодно изследване на китайските граждани, което включва устни и математически тестове на когнитивното представяне. Учените се фокусирали специално върху тестовете от 2010 и 2014 в 162 избрани на случаен принцип китайски общини. Общо тяхното изследване обхваща около 20 000 души.

След това учените използвали официалните данни за замърсяването на въздуха, за да изчислят кумулативното излагане на мръсен въздух на отделните индивиди между двете изследвания. Така те смятат, че може да се определи как замърсеността на въздуха влияе върху когнитивните способности на индивидите.

Резултатите изобщо не са окуражителни, особено за по-възрастните хора. „Замърсеният въздух може да редуцира нивото на образование с една година, което е страшно много“ казва един от авторите на изследването Си Чен пред The Guardian. “Ние обаче знаем, че ефектът е по-силен при по-възрастните хора, особено онези над 64 години, при мъжете и при хората с по-ниско образование. Ако калкулираме ефекта за тях, може да се окаже загуба в размер на няколко години образование. ”

Изследователите казват, че не са сигурни защо замърсяването на въздуха има такова въздействие. Но са съвсем сигурни, че замърсяването е причината за умствения упадък, който е налице и че това не е просто корелация между две явления, а процес, при който вероятно се афектира бялата материя на мозъците на хората.

Това впрочем не е единственото изследване, което открива връзка между замърсяването на въздуха и когнитивния упадък при хората, но е първото, което разглежда хора от всички възрасти. Също така е първото, което подчертава различията между мъжете и жените, които може да произтичат от разлики в мозъка на жената и мъжа. (Дали наистина има някаква разлика в мозъка на жената и мъжа все още е предмeт на остри дебати.)

Това е най-новото от редица изследвания, които ни казват, че замърсеността на въздуха е много по-вредна за нас отколкото мислим.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

7 от най-смъртоносно мръсните места на планетата

Откриха причината за мъгла в Лондон, убила 12 000 души преди 64 г.

България е с най-замърсен въздух в Европа

Мръсният въздух съкращава живота ни с минимум 1 година

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.