Преброиха молекулите на протеина в клетката и отговорът наистина е 42

2

Всички почитатели на Дъглас Адамс знаят какъв е отговора на въпроса за живота, Вселената и всичко останало – 42. А сега и биолозите потвърждават този отговор, вярвате или не. Само въпросът в техния случай е: “Колко милиона протеини има в една клетка?”

Клетките са основните структурни единици на живите организми така, както ги познаваме, и биолозите надали биха могли да достигнат до по-подходящо число. Протеините са молекулите, които изпълняват повечето от важните функции на клетката и тяхната активност определя нейната роля и комуникацията й с другите клетки. На всичкото отгоре, протеомът на клетката, който представлява пълния набор от протеини в нея, е изключително динамичен и се променя непрекъснато под влияние на промените в околната среда и стреса.

“Трудно е да се определи с точност броя на протеините в една клетка защото данните от изследванията, които използвахме, бяха от драстично различни мащаби, които трябваше да сведем до един,” обясняват от екипа от учени от университета в Торонто, които са установили броя на протеините. Методите, използвани от тях, могат да помогнат за последващи изследвания върху протеома на човешките клетки за в бъдеще. Това може да помогне при лечението на цял набор от човешки болести, като Алцхаймер, при които е нарушено функционирането на протеините в клетките.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Как влияе лечебното намерение върху клетките на мозъка ни

Шри Свами: Клетките ни чуват всяка наша мисъл

Дъглас Адамс и мистерията на числото 42

11 органа от човешкото тяло, кръстени на хора

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.