Как влияе лечебното намерение върху клетките на мозъка ни

мисълПрез 2004 г. учени, начело с Дийн Радин от института Noetic Sciences, провеждат тридневен експеримент, в който изследват дали и как влияе насоченото лечебно намерение върху живите и неживи системи и могат ли да се наблюдават изобщо научно измерими показатели. Резултатите са публикувани в изданието Journal of Alternative and Complementary Medicine.

За експеримента си учените наемат четирима опитни джорей майстори. Практикуващите лечебната система джорей вярват, че лечебното намерение може да доведе до позитивни промени в тялото на болния. Практиката води началото си от Япония и е подобна на други енергийни терапии като рейки, според които в света има универсална енергия или духовна сила, която може да бъде развивана и насочвана чрез човешкото намерение. Когато вниманието е съсредоточено върху тялото, енергийният лечител повдига своите духовни вибрации или достига до духовно пречистване, а това подобрява здравето.
За оптимален лечебен ефект са необходими няколко сеанса, които помагат да се преодолее инерцията за поддържане на съществуващото състояние.

И така, в изследването ефектите от лечебното намерение са разглеждани върху живи и неживи системи. Изследвани са най-многобройните човешки мозъчни клетки – астроцити. Резултатите от наблюдението трябвало да покажат дали насоченото лечебно намерение към тях може да стимулира възпроизводството им. Наблюденията върху неживите системи били извършени с т.нар. „случайни генератори на числа“. Тук учените искали да проверят дали разпределението на произволни числа би се различавало значително от предварителните данни за „случайна подредба“ след излъчване на лечебно намерение.

„Предишни изследвания вече бяха показали, че изходната информация от случайните генератори на числа, които по принцип клонят към максимална ентропия, стават неочаквано подредени, когато са изложени на постоянно психическо въздействие, в това число лечебни намерения и фокусирано внимание“, споделят от екипа.

Най-много изследвания в областта на човешкото съзнание са правени в университета Принстън по проекта „Глобално съзнание“.

Провеждане на изследването

Учените поставят 16 мозъчни клетки в запечатани колби, инкубатори за клетъчни култури в медицинския център California Pacific. Там клетките растат в продължение на 48 часа и след това на случаен принцип се избират и слагат на различни места. 12 от тях – в термично изолирани пластмасови кутии, транспортирани в лаборатория към института Noetic Science, където се защитават от електромагнитни и акустични влияния.

Резултати от лечебното намерение

От този момент в изследването се включват и джорей практиците. Те сядат на приблизително 20 см от кутията и насочват своите намерения към нея за около 25 минути. За три дни 6 от колбичките с мозъчни клетки в тях са излагани на тези лечебни сеанси, а другите 6 служат за контрола. По време на сесиите камера записва какво се случва в лабораторията. 4-мата лечители влизат в обозначеното помещение и в продължение на 75 минути пеят, за да изчистят помещението от всичко, което може да разсее намерението им. В крайна сметка резултатите от изследването сочат, че ефектът от индивидуалните лечебни намерения са слаби, но градиращи. Това значи, че повтарящите се сеанси върху определена зона могат да доведат до значителни подобрения, но „отделния изстрел“ не е достатъчно ефективен сам по себе си.

С други думи, повтаряемостта в лечебното намерение наистина създава измерими изменения в мозъчните клетки и в случайните генератори на числа. Това поставя въпроса какви ли биха били резултатите от лечебното намерение на огромен колектив, да кажем от 5 милиона души към жива система?

Важният момент от това изследване е, че и двете живи и неживи системи показват значителни разминавания със случайните очаквания. Съвпадението на подобни разминавания едновременно в живите и неживите системи поддържа вероятността за истински физически феномен, свързан с намерението.

Много са изследванията, правени след това, които в лабораторна следа наблюдават последствията от дистанционното лечение. Едно от тях описва дали благословения с добри намерения чай на будистките монаси има измерими последствия. Оказва се, че той в действителност подобрява състоянието на тези, които го пият в сравнение с хората, опитали обикновен чай.

Друго изследване сочи, че силната мотивация да лекуваш друг човек или себе си активира нервната система на човека, към когото е насочено директното намерение.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ТАЙНИТЕ НА ТЕЛЕПАТИЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.